Немає «тактичного» застосування ядерної зброї, вона ніколи не має бути застосована - США в ОБСЄ
Немає «тактичного» застосування ядерної зброї, вона ніколи не має бути застосована - США в ОБСЄ

Немає «тактичного» застосування ядерної зброї, вона ніколи не має бути застосована - США в ОБСЄ

Сполучені Штати нагадують Росії, що застосування ядерної зброї не може бути вважатися "тактичним" ні за характером, ні за наслідками, і будь-яка ядерна зброя не має бути застосована.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив радник делегації США при ОБСЄ з питань контролю над озброєннями Деніел Вартко під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у Відні.

"Я також хотів би відреагувати на заяву, зроблену Російською Федерацією на цьому форумі минулого тижня, коли вона натякнула на потенційне застосування Росією так званої "тактичної ядерної зброї" у відповідь на певні конвенційні атаки. Сполучені Штати знову заявляють, що застосування будь-якої ядерної зброї не може бути визначене або вважатися "тактичним" ні за характером, ні за наслідками", - заявив він.

Американський дипломат наголосив, що застосування Росією будь-якої ядерної зброї "докорінно змінило б характер конфлікту".

Окремо у своєму виступі він розкритикував твердження російської делегації, що нібито підтримка України з боку країн-партнерів зумовлена "русофобією".

"Захист принципів, які ми всі взяли на себе в Гельсінському Заключному акті, і наших зобов'язань за Статутом ООН – це не русофобія. Не русофобія керує нашим закликом до дотримання міжнародного верховенства права і поваги до територіальної цілісності держав. Це – принципи, яких зобов'язалася дотримуватися кожна держава-учасниця ОБСЄ", - зазначив Вартко.

Як повідомляв Укрінформ, 25 вересня Путін під час наради Радбезу РФ з ядерного стримування заявив про внесення уточнень у визначення умов застосування Росією ядерної зброї. Уточнення, зокрема, стосуються розширення категорії держав та військових союзів, щодо яких Росія здійснює ядерне стримування. Був також доповнений перелік військових загроз, для "нейтралізації" яких може застосовуватися ядерна зброя.

У ЄС заявили, що нові погрози Путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн не змінять позицію ЄС з продовження підтримки України.

Своєю чергою, очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив, що Кремль скоригував свою доктрину про ядерну зброю, аби залякати союзників України, і на ці залякування не треба піддаватись.

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав дії Путіна абсолютно безвідповідальними.

Президент Зеленський заявив, що Путін вже не вперше лякає світ можливим застосуванням ядерної зброї, але "ніхто не знає, що у нього в голові".

Теги за темою
Росія США війна ОБСЄ
Джерело матеріала
loader