В Ірані заявили, що можуть змінити ядерну доктрину
В Ірані заявили, що можуть змінити ядерну доктрину

В Ірані заявили, що можуть змінити ядерну доктрину

Діюча оборонна доктрина Ірану, згідно з фетвою верховного лідера Алі Хаменеї, забороняє створення ядерної зброї: вважається, що це суперечить ісламу.

Тегеран може змінити свою ядерну доктрину, якщо Ізраїль завдасть удару по атомним об’єктам Ісламської Республіки. Про це у четвер, 10 жовтня,  Financial Times з посиланням на старшого радника верховного лідера Ірану Алі Хаменеї Расула Санаї-Рада.

 

Він зауважив, що низка депутітів Ірану вимагають офіційно дозволити створення ядерної зброї в країні.

“Деякі політики вже підняли питання про можливість змін у ядерній стратегічній політиці Ірану. Більше того, такі дії як удар Ізраїлю по атомних станціях Ірану перетнуть регіональні та глобальні червоні лінії”, – сказав Санаї-Рад.

“Ядерні установки мають власні протоколи, які обидві сторони повинні враховувати під час війни. Будь-яка потенційна відповідь з боку Ірану, безсумнівно, матиме вплив, так само як атаки на нафтогазові об’єкти можуть вплинути на регіональну енергетичну безпеку та світові ціни на енергоносії”, – сказав Санаї-Рад.

Цього тижня 39 законодавців підписали листа до Вищої ради національної безпеки Ірану, в якому йдеться, що країна повинна посилити свою оборонну доктрину, включивши до неї ядерну зброю. 

Газета вказує, що низка західних політиків закликають Ізраїль вдарити по ядерних об’єктах Ірану, проте США виступають проти.

Ізраїль – єдина держава Близького Сходу, що має ядерну зброю, хоча публічно не визнає цього факту. 

Відомо, що Тегеран встановив сучасні центрифуги та вже понад три роки збагачує уран до 60% чистоти, що є близьким до збройового.  Міжнародне агентство з атомної енергії, яке має інспекторів в Ірані, вважає, що країна має достатньо розщеплюваного матеріалу, щоб протягом кількох тижнів виготовити приблизно три ядерні бомби, якщо вона вирішить це зробити. 

Армія оборони Ізраїлю не планує удари по ядерних об’єктах Ірану, але розглядає інші варіанти відповіді на ракетну атаку Ірану.



Теги за темою
Ізраїль Іран
Джерело матеріала
loader
loader