Аферисти зухвало ошукали п'ятьох українців на понад 150 тисяч гривень
Аферисти зухвало ошукали п'ятьох українців на понад 150 тисяч гривень

Аферисти зухвало ошукали п'ятьох українців на понад 150 тисяч гривень

Деякі люди власноруч перераховували чималі суми на рахунки шахраям

Співробітники буковинської поліції розпочали кримінальні провадження за фактами незаконного заволодіння коштами громадян. Лише упродовж минулої доби п’ятеро буковинців потерпіли від шахрайства, при цьому аферисти використали різні шахрайські схеми та привласнили понад 153 тисячі гривень довірливих громадян. Правоохоронці застерігають кожного бути свідомим, не довіряти незнайомцям, не перераховувати гроші на невідомі рахунки, а також не переходити за підозрілими посиланнями.
 
Про це повідомляє Відділ комунікації поліції у Чернівецькій області.
10 жовтня з повідомленням про шахрайство до поліції звернувся 22-річний житель Кіцманської громади. Заявник розповів поліцейським, що його ошукав «брокер». Хлопець власноруч перерахував понад 84 тисячі гривень в якості завдатку за авто з-за кордону, однак після перерахування грошей зв’язок з «менеджером» обірвався.
Під час продажу товару в інтернеті, 38-річна жителька Сторожинця потрапила в шахрайську пастку. Як повідомила жінка працівникам поліції, що вона розмістила оголошення про продаж дитячого велосипеда. В подальшому, потенційний покупець надіслав їй фішингове повідомлення для отримання реквізитів банківського рахунку, щоб оплатити покупку. Буковинка перейшла за невідомим посиланням та ввела дані картки, після чого отримала сповіщення про перерахування 45 тисяч гривень на невідомий рахунок.
Також цього дня, аферисти виманили у 28-річного чернівчанина 9000 гривень. Заявник думав, що допомагає братові, від якого отримав SMS з проханням терміново позичити гроші, а згодом дізнався, що аккаунт родича зламали шахраї.
Жителька Вижницького району потрапила до «рук шахраїв» під час отримання «соціальної допомоги». Аферисти надіслали 37-річній жінці повідомлення про фінансову виплату від організацій з посиланням для заповнення анкети. Буковинка перейшла за фішинговим посиланням та ввела конфіденційну інформацію, яка стосується її банківської картки. У результаті з її рахунку невідомі особи перерахували понад 10 тисяч гривень.
Крім цього, від шахрайських дій потерпіла 29-річна жителька Чернівців. Заявниця розповіла співробітникам поліції, що з її банківської картки невідомі особи перерахували майже 5000 гривень.

За вказаними фактами працівники поліції розпочали кримінальні провадження, передбачені статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.
Поліцейські закликають громадян:

  • не довіряйте незнайомцям під час покупок в інтернеті;
  • здійснюючи дороговартісну покупку – оформляйте відповідні документи (довіреність чи договір купівлі-продажі);
  • не довіряйте неперевіреній інформації;
  • не перераховуйте гроші на невідомі рахунки;
  • не переходьте за підозрілими посиланнями;
  • не вводьте конфіденційну інформацію про ваші банківські рахунки на невідомих сайтах.

Джерело матеріала
loader