14 жовтня НАТО розпочне ядерні навчання
14 жовтня НАТО розпочне ядерні навчання

14 жовтня НАТО розпочне ядерні навчання

Джерело

Північноатлантичний альянс 14 жовтня розпочне щорічні військові навчання з ядерного стримування. Вони триватимуть близько двох тижнів.

«Життєво важливо, щоб ми перевірили нашу оборону», — наголосив генсек Марк Рютте.

У навчаннях під назвою Steadfast Noon візьмуть участь близько 2 тис. військовослужбовців з 13 країн-членів. Будуть залучені понад 60 літаків, зокрема сучасні винищувачі F-35A та стратегічні бомбардувальники Boeing B-52. Маневри здійснюватимуться переважно в повітряному просторі Великої Британії, Північного моря, Бельгії та Нідерландів.

Навчання не передбачають використання бойової зброї. Військові імітуватимуть місії, в яких літаки несуть американські ядерні боєголовки.

Угода НАТО про спільне використання ядерної зброї передбачає, що у разі надзвичайної ситуації американська ядерна зброя буде розміщена в Європі та запущена з літаків країн-партнерів. За даними ЗМІ, американська ядерна зброя зберігається на півночі Італії, в Туреччині, Бельгії, Нідерландах і Німеччині, хоча офіційного підтвердження цьому немає.

Навчання не є відповіддю на нещодавні заяви Кремля щодо ядерної зброї, адже вони проводяться щорічно вже понад десять років. Водночас такі навчання важливі для демонстрації ядерних сил і засобів Альянсу. «Ми прагнемо стримувати будь-якого супротивника, і передусім Росію, в кілька різних способів, в тому числі за допомогою звичайних засобів стримування. Але це завжди підкріплюється ядерним стримуванням», — зазначив помічник генсека НАТО з питань оборонної політики і планування Анґус Лапслі.

Раніше Володимир Путін неодноразово погрожував Заходу ядерною зброєю. У вересні він запропонував змінити принципи застосування ЯЗ: «Агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Російську Федерацію».

Название источника
Deutsche Welle
Ссылка на материал
https://www.dw.com/uk/u-nato-anonsuvali-aderni-navcanna/a-70462208
Теги за темою
США Володимир Путін НАТО Новини політики Зброя Армія
Джерело матеріала
loader