У парламенті Естонії відкрилася виставка «Заради Криму»
У парламенті Естонії відкрилася виставка «Заради Криму»

У парламенті Естонії відкрилася виставка «Заради Криму»

У парламенті Естонії відбулось відкриття мистецької виставки "QIRIM İÇÜN/Заради Криму", присвячена історії кримськотатарського народу.

Про це повідомляє у Фейсбуці Представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.

"Сьогодні у Riigikogu - Парламенті Естонії - відбулось відкриття мистецької виставки "QIRIM İÇÜN / Заради Криму", яка присвячена складній історії кримськотатарського народу — одного з корінних народів України. Відкриття виставки пов’язане із вчорашнім поданням проєкту заяви до Рійгікогу, зробленою з нагоди 80 роковин депортації кримських татар і визнання цього злочину актом геноциду", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мистецький проєкт "QIRIM İÇÜN/Заради Криму" представляє подорож через багатовікову історію кримськотатарського народу, однією з ключових подій якої стала депортація 1944 року. Тоді радянська влада примусово виселила майже 200 тисяч кримських татар до Центральної Азії та на Урал, де десятки тисяч людей загинули. Протягом десятиліть кримські татари були позбавлені права повернутися на рідну землю, а їхня культура зазнала жорсткої русифікації. Росія продовжує цю політику і сьогодні, намагаючись знищити ідентичність кримських татар та стерти їхню культурну спадщину.

Серед експонатів виставки - ескізи українського художника Anton Logov, що ілюструють ключові етапи історії кримських татар, щоденник депортації "Райські метелики", роботи митців Асана Бараша та Рустема Емінова, а також портрети кримськотатарських військовослужбовців. Окрім цього, виставка представляє елементи культури кримських татар, які відображають їхнє минуле та сьогодення.

Відкриття виставки в Рійгікогу було організовано Представництвом/Офісом Кримської платформи у співпраці з Парламентом Естонії та Посольством України в Естонії.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Естонії планує визнати масову депортацію кримських татар геноцидом.

Теги за темою
Крим Естонія
Джерело матеріала
loader