Туск дорікнув Дуді за блокування кандидатур послів в Україні, США, Ізраїлі
Туск дорікнув Дуді за блокування кандидатур послів в Україні, США, Ізраїлі

Туск дорікнув Дуді за блокування кандидатур послів в Україні, США, Ізраїлі

Глава польського уряду Дональд Туск назвав «безвідповідальною» позицію президента Польщі Анджея Дуди щодо блокування призначення послів у кілька країн, зокрема в Україну, США, Ізраїль, НАТО.

Про це Туск написав у соцмережі X, передає Укрінформ.

«Той факт, що президент Дуда продовжує блокувати кандидатури послів у таких країнах, як США, Ізраїль, Україна та НАТО, є надзвичайно безвідповідальним. Я запитував, пояснював, але все як вода у пісок. Я знаю, що залишилося лише 299 днів (до кінця каденції Дуди – ред.), але це на 299 забагато. Безпека, президенте!» - зазначив Туск.

Як відомо, за польським законодавством послів в інші країни призначає і відкликає президент країни.

Конфлікт між президентом і премʼєр-міністром Польщі триває від березня цього року. Тоді глава МЗС Польщі Радослав Сікорський інформував, що планується ротація понад 50-ти послів в різних країнах, зокрема дострокове відкликання кількох послів, які нетривалий час перебували на дипломатичних посадах.

Від початку вересня цього року тимчасовим повіреним, а не послом Польщі в Україні є Пьотр Лукасевич, оскільки Дуда не погоджується з рішенням уряду Туска про заміну багатьох послів, призначених попереднім урядом Матеуша Моравецького. Глава польського уряду сподівається, що тимчасово повірені Польщі в багатьох країнах, зокрема Україні, стануть повноцінними послами приблизно за рік, коли в Польщі буде обрано нового президента.

Як повідомляв Укрінформ, 52-річний Лукасевич має військову освіту й упродовж своєї кар’єри займався безпековими питаннями. Зокрема, в 2004–2005 роках він перебував у місії в Іраку, в 2006 році був заступником військового аташе у Пакистані, а з 2007 по 2010 рік був військовим аташе Польщі в Афганістані. Після звільнення з польської армії у званні полковника упродовж 2012-2014 років Лукасевич обіймав посаду посла Польщі в Афганістані. Після повернення до Польщі далі він займався науковою, публіцистичною й експертною діяльністю.

Послом Польщі в Україні донедавна був Ярослав Гузи, який приїхав до Києва у листопаді минулого року і в якого Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти 22 квітня цього року. Номінально Гузи залишається послом, хоча рішенням глави МЗС Польщі його було відкликано до Варшави.

На посаді посла Польщі в Україні Ярослав Гузи наприкінці минулого року замінив Бартоша Ціхоцького, який обіймав її з лютого 2019 року.

Фото: PAP/Paweł Supernak

Теги за темою
Україна НАТО Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader