Омбудсмен відреагував на смерть журналістки
Омбудсмен відреагував на смерть журналістки

Омбудсмен відреагував на смерть журналістки


Журналістка українського видання Hromadske та позаштатний автор Української правди Вікторія Рощина, яка була ув’язнена в Росії, померла.

Україна отримала офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної. Про це у четвер, 10 жовтня,  омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

“В черговий раз у російській неволі гине людина, перебування якої у застінках РФ було підтверджене МКЧХ! Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, – невідомо”, – написав Лубінець.

Він вказав, що вже зв’язався з ООН та МКЧХ, аби вони зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала Росія. 

“Незаконні затримання і викрадення журналістів – зброя РФ проти свободи слова! Росія вкотре порушила Женевські конвенції та міжнародне гуманітарне право. Міжнародна спільнота повинна тиснути на Росію, аби всі винні у злочинах були притягнуті до відповідальності!”, – підкреслив омбудсмен. 

Він зауважив, що журналістка зникла на ТОТ у серпні 2023 року, проте Росія лише у травні 2024 року визнала, що вона знаходиться в полоні на території РФ.

На початку повномасштабного вторгнення в Україну Вікторія Рощина працювала на видання Hromadske та писала репортажі з тимчасово окупованих територій. 

7 березня 2022 року її машину обстріляли. За тиждень російські військові затримали її в селі Василівка, але журналістці вдалося втекти. Вже 11 березня 2022 року Рощина потрапила в полон до ФСБ Росії. За її словами, її захопили коли вона прямувала до Маріуполя. Вона розповіла, що її тиждень утримували у Бердянську.

У жовтні 2023 року стало відомо, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка отримала нагороду за свої репортажі про війну в Україні, зникла на тимчасово окупованих територіях. Рідні та друзі повідомляли, що з 3 серпня 2023 року втратили з нею зв’язок. 

У травні 2024 року в Росії визнали, що утримують у полоні українську журналістку Вікторію Рощину, яка зникла на тимчасово окупованих територіях у серпні минулого року.

У російському полоні наразі перебуває 31 український журналіст. Про це заявила виконавча директорка громадської організації Медійна ініціатива за права людини.



Теги за темою
смерть
Джерело матеріала
loader
loader