Реєстр зниклих безвісти налічує вже понад 59 тисяч осіб – МВС
Реєстр зниклих безвісти налічує вже понад 59 тисяч осіб – МВС

Реєстр зниклих безвісти налічує вже понад 59 тисяч осіб – МВС


В обласних підрозділах Нацполіції функціонують 20 центрів із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Понад 59 тисяч людей налічується у Реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. З них 49 тисяч – у розшуку. Серед зниклих 1769 дітей. Про це розповів Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артур Добросердов в ефірі телемарафону.

За його словами, майже 8 тисяч осіб вже розшукані, їхнє місце перебування відоме.

“Певна кількість цих людей повернулася на територію України,  хтось перебуває в країнах, де у нас є міжнародні правові угоди. Також у цій категорії записів є індифіковані тіла загиблих внаслідок військової агресії”, – зазначив він.

Чиновник додав, що в обласних підрозділах Нацполіції наразі вже функціонують 20 центрів із розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, в яких також працюють співробітники від Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин. Невдовзі буде відкрито великий центр у Дніпрі – у ньому вестимуться справи зниклих на території Дніпропетровської, Донецької та Луганської області.

В центрах розшуку громадяни зможуть отримати всю інформацію, подати клопотання щодо проведення слідчих дій, отримати роз’яснення щодо розслідування та розшуку зниклих безвісти, а також отримати витяги з реєстрів.

Як розповів Добросердов, для розшуку осіб, зниклих безвісти заявнику необхідно звернутися із заявою про розшук до органів Національної поліції та надати всю наявну інформацію про зниклу особу (бажано, щоби це були її фотографії, чіткий опис стану здоров’я, інші деталі, які зможуть допомогти розслідуванню та встановленню місцезнаходження).

Також треба залишити свої контактні дані для того, щоби поліція могла поінформувати про нові обставини;

Далі треба отримати витяг з Єдиного Реєстру досудових  розслідувань для того, щоби знати, де і ким це провадження розслідується;

Важливо, щоби кровні родичі здали свої біологічні зразки для проведення молекулярно-генетичної експертизи та виведення ДНК-коду. Ці дані будуть перевірені в центральному обліку генетичних ознак людини.

Також необхідно звернутися до підрозділів Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Координаційного штабу, Національного інформаційного бюро, об’єднаного центру СБУ та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ці організації здійснюють обмін інформацією для забезпечення ефективного розслідування справи про зниклу особу.

Нагадаємо, станом на кінець вересня, в Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічувалося 55 тисяч людей.

А у липні в Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин перебувало 42 тисячі людей.



Джерело матеріала
loader