Верховна Рада дозволила іноземцям обіймати офіцерські посади у ЗСУ
Верховна Рада дозволила іноземцям обіймати офіцерські посади у ЗСУ

Верховна Рада дозволила іноземцям обіймати офіцерські посади у ЗСУ

Верховна Рада дозволила іноземцям обіймати офіцерські посади у ЗСУ та Національній гвардії. Про це 10 жовтня повідомило Міністерство оборони України.

- Іноземці та особи без громадянства отримали можливість проходити військову службу на посадах офіцерського складу у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України. Верховна Рада України ухвалила відповідний закон, який було розроблено Міністерством оборони України, — сказано на сайті Міністерства оборони.

До цього іноземці та особи без громадянства могли проходити військову службу виключно на посадах рядового, сержантського і старшинського складу.

- За два з половиною роки війни проти російської агресії ми побачили чимало іноземців, які доєдналися до Сил оборони і довели свою спроможність ефективно виконувати складні завдання на полі бою. Раніше вони могли служити лише на рядових та сержантських посадах, але новий закон посилює кадровий потенціал нашого війська, — заявив міністр оборони Рустем Умєров. 

Іноземці зможуть звертатися до центрів рекрутингу, центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військових частин з клопотанням проходити військову службу на офіцерських посадах. Після розгляду таких звернень вони будуть спрямовуватися до Центру рекрутингу з прийому іноземців та осіб без громадянства на військову службу.

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив у своєму телеграм-каналі, що зп законопроєкт в цілому (у другому та остаточному читанні) проголосували 276 парламентарів.

  • 20 березня 2023 року Рада дозволила військовослужбовцям без вищої освіти отримувати офіцерські звання.
  • 22 лютого президент України Володимир Зеленський дозволив іноземцям служити у Національній гвардії.
Теги за темою
Збройні сили України Верховна Рада Міноборони Законопроект
Джерело матеріала
loader