Президент Болгарії попередив про ризик фальсифікацій перед парламентськими виборами
Президент Болгарії попередив про ризик фальсифікацій перед парламентськими виборами

Президент Болгарії попередив про ризик фальсифікацій перед парламентськими виборами

Президент Болгарії Румен Радев попередив поліцію і прокуратуру про широкомасштабні фальсифікації на дострокових парламентських виборах, що відбудуться в країні.

Заяву Радева наводить Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Болгарський президент вказав на проблеми в розслідуванні схем підкупу виборців.

Він заявив про "подвійні стандарти" у розслідуваннях, натякаючи на те, що розслідування щодо одних партій проводять не так, як щодо інших.

"Що важливо для суспільства, щоб показати, що воно є справді демократичним, так це справедливість, а справедливість означає, перш за все, рівний підхід правоохоронних органів до всіх, хто порушив закон, а не тільки до деяких з них", – сказав Радев.

За останні два місяці антикорупційна комісія Болгарії заарештувала кілька людей, близьких до почесного лідера "Руху за права і свободи" Ахмеда Догана.

Водночас слідчі, як зазначає видання, ігнорують повідомлення проти фракції "Новий початок", очолюваної законодавцем Деляном Пеєвским, який перебуває під санкціями США і який спровокував розкол у партії "Рух за права і свободи" в липні та серпні 2024 року.

На запитання, чи бачить він недоліки в роботі спеціальних служб щодо боротьби з підкупом голосів, Радєв відповів ствердно, додавши, що саме тому він скликає нараду всіх відповідальних установ.

"Найголовніше зараз – забезпечити чесність голосування, щоб громадяни набули впевненості і повернулися на виборчі дільниці, тому що зараз їх від них відштовхують", – пояснив він.

Кілька днів тому проєвропейська партія Yes Bulgaria передала поліції і прокуратурі 200 конкретних імен "великих скупщиків голосів" по всій країні, які, як вони стверджують, пов'язані з Пеєєвским.

Колишній депутат від Yes Bulgaria Івайло Мірчев публічно заявив, що залежність прокуратури і МВС від Пеєвського була "очевидною".

Тим часом євродепутат Ільхан Кючюк надіслав листа до всіх європейських інституцій, включно з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і генеральною прокуроркою Європи Лаурою Ковеші, в якому пише про численні повідомлення про підкуп виборців у Болгарії.

Кючюк стверджує, що в Болгарії спостерігається "відкрита інструменталізація державних інститутів на користь однієї партії – "Нового початку" Деляна Пеєвського".

Політична криза у Болгарії триває з 2021 року, відтоді в країні відбулись уже шість дострокових парламентських виборів.

Останні, у червні 2024 року, не змогли призвести до формування постійного уряду.

Більше про ситуацію в країн читайте тут: Шанс зупинити "друзів Путіна": завдяки чому Болгарія зможе вийти з політичної кризи.

Джерело матеріала
loader