Правозахисники передали до МКС докази причетності Білорусі до переміщення та індоктринації українських дітей
Правозахисники передали до МКС докази причетності Білорусі до переміщення та індоктринації українських дітей

Правозахисники передали до МКС докази причетності Білорусі до переміщення та індоктринації українських дітей

Міжнародний кримінальний суд закликали розслідувати ці злочини як окрему нову справу та видати ордери на арешт Олександра Лукашенка, Михайла Мішустіна, Дмитра Мезенцева та Олексія Талая.

Українські та білоруські правозахисники передали до Міжнародного кримінального суду (МКС) докази причетності Білорусі, Союзної держави та Росії до переміщення, індоктринації, мілітаризації українських дітей з захоплених територій.

Про це повідомив програмний директор Freedom House в Україні Юрій Юркевич під час презентації спільного дослідження українських та білоруських правозахисників «Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію», пише Zmina.

Так, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко особисто створив умови для переміщення українських дітей на білоруську територію, а білоруський режим активно впроваджує російську державну політику знищення української ідентичності через систематичну індоктринацію та перевиховання дітей. 

Дослідники також з'ясували, що до злочину причетні держсекретар постійного комітету Союзної держави Дмитро Мезенцев та прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін.  Зокрема, Мезенцев в листі від березня 2023 року на ім’я голови ВАТ «Російські залізниці» Олега Білозерова попросив організувати проїзд українських дітей до Білорусі, посилаючись на те, що це вже робили у 2022 році. У вересні 2022-го Мезенцев послався на рішення Мішустіна щодо схвалення використання «Російських залізниць» для «реабілітації» дітей у білоруських санаторіях. 

Відомо, що саме Мішустін та Мезенцев підписують бюджет Союзної держави.

«За два роки вони виділили з бюджету Союзної держави на перевезення та облаштування українських дітей у Білорусі понад пів мільйона доларів», — розповів програмний директор Freedom House в Україні Юрій Юркевич.

Дослідники також встановили, що більшість перевезень дітей з окупованих територій до Білорусі фінансується благодійним фондом імені Олексія Талая. У травні 2024 року Талай також отримав з рук російського диктатора Володимира Путіна орден «за заслуги у зміцненні дружби й співробітництва між народами, плідну діяльність зі зближення, взаємозбагачення культур націй і народностей».

Правозахисники закликали МКС розслідувати ці злочини як окрему нову справу й видати ордери на арешт Олександра Лукашенка, Михайла Мішустіна, Дмитра Мезенцева та Олексія Талая.

У вересні Регіональний центр прав людини у партнерстві з Freedom House та Центром прав людини ZMINA подали нове повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо злочинів проти українських дітей. Подання зосереджене на політичній індоктринації та мілітаризованому перевихованні дітей на території Білорусі, що має ознаки злочину проти людяності, зокрема дискримінаційного переслідування, відповідно до статті 7(1)(h) Римського статуту.

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

У липні 2023-го голова білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов підтвердив, що організація бере участь у вивезенні українських дітей з окупованих територій України до Білорусі. Він заявив, що українські діти буцімто «приїжджають у Білорусь на оздоровлення», а його організація бере в цьому «активну участь».

Раніше білоруська опозиція повідомляла, що в Білорусь депортували понад 2 тисячі українських дітей. За їхніми даними, Лукашенко особисто підписує документи, пов'язані зі здійсненням воєнного злочину.

Читайте також: 

  • Депортація дітей. Як держава повертає маленьких українців додому
  • «Вкрадене дитинство». Як російська пропаганда виправдовує депортацію дітей у Росію та звинувачує Україну у злочинах проти них
  • ГУР запустило портал «Викрадачі дітей» з базою даних про росіян та білорусів

Фото: Getty Images

Читайте також
Регіональний центр прав людини спільно з партнерами передав до МКС нові докази злочинів проти українських дітей
Понад 160 дітей, викрадених росіянами з України, знайшли в Німеччині
Дружині російського топполітика і депутатці Держдуми РФ оголосили підозру за депортацію української дівчинки
До санкційного списку ЄС внесуть ексголову Білоруського Червоного Хреста, причетного до викрадення українських дітей
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Олена Зеленська розповіла іноземним медіа, скільки українських дітей вдалося повернути з російського полону
Україна підтвердила, що росіяни змінили ім’я та особисті дані депортованої з Херсона дитини
Депортація дітей. Як держава повертає маленьких українців додому
Журналістське розслідування: Лукашенко та його родичі причетні до вивезення українських дітей до Білорусі
Білоруський Червоний Хрест визнав, що викрадає дітей з України
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги за темою
Білорусь Діти Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader
loader