"Падають в Білорусі": ЗМІ пояснили, чому 95% "шахедів" не уражають потрібних їм цілей
"Падають в Білорусі": ЗМІ пояснили, чому 95% "шахедів" не уражають потрібних їм цілей

"Падають в Білорусі": ЗМІ пояснили, чому 95% "шахедів" не уражають потрібних їм цілей

Як йдеться у статті, причинами низької ефективності БПЛА можуть бути покращення роботи української ППО та низька кваліфікація робітників, які виробляють дрони.

Близько 95% російських "шахедів" не досягають тих цілей, на які їх запускають, і це попри те, що РФ значно збільшила виробництво цих безпілотників. Про це пише Associated Press.

"Аналіз близько 2000 атак "Шахедів", задокументованих українськими військовими з 29 липня, проведений AP, показує, що близько 95 % безпілотників не вражають видимих цілей. Натомість вони падають у річки та поля України, залітають до Латвії і падають на території Росії або союзної Білорусі", — йдеться у матеріалі.

Журналісти уточнили, що від початку повномасштабного вторгнення до 2023 року по Україні було запущено майже 4 000 безпілотників. При цьому за перші сім місяців 2024 року Росія запустила майже вдвічі більше.

Крім того, Росія значно збільшила кількість безпілотників, які вона може запустити в Україну, проте їх якість викликає сумніви

Як зазначено у статті, деякі експерти вважають, що причиною несправностей є виробничі проблеми, пов'язані з некваліфікованою робочою силою, оскільки на заводі в Алабузі в тому числі працюють робітники з Африки.

Водночас, як пише АР, до липня близько 14% ворожих "шахедів" уражали цілі в Україні.

"Такий великий відсоток невдач може свідчити про поліпшення протиповітряної оборони України, але також він може бути пов'язаний з низькокваліфікованою робочою силою, і "поганою майстерністю", — зазначив аналітик Інституту науки і міжнародної безпеки у Вашингтоні Девід Олбрайт.

Крім того, ще одним фактором низької ефективності "шахедів" може бути те, що Росія використовує так звані "дрони-обманки", які не несуть вибухівки.

"Москва може запускати такі безпілотники, щоб перевантажити систему ППО і змусити Україну витрачати боєприпаси, дозволяючи іншим БПЛА вражати цілі", — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, 10 жовтня українська команда волонтерів "Дикі Шершні" анонсувала серійне виробництво дронів для знищення "шахедів".

За даними Institute for Science and International Security, РФ наростила масштаби виробництва і застосування дронів типу "шахед".

Теги за темою
Статистика
Джерело матеріала
loader
loader