Хакер із Хмельниччини організував доступ до заборонених в Україні російських сайтів
Хакер із Хмельниччини організував доступ до заборонених в Україні російських сайтів

Хакер із Хмельниччини організував доступ до заборонених в Україні російських сайтів

У Хмельницькій області поліцейські викрили 28-річного чоловіка, який організував сервіс для доступу до підсанкційних російських вебсайтів.

Про це повідомили у поліції Хмельницької області.

28-річний чоловік організував роботу VPN-сервісу з понад 48 млн ІР-адрес для доступу до рунету. Особливості маршрутизації інтернет-трафіку надавали спецслужбам рф технічну можливість доступу до даних сервісу. Фігуранту загрожує до 15 років за ґратами, – зазначають у поліції.

Чоловік розпочав протиправну діяльність невдовзі після початку повномасштабного вторгнення Росії. Такий "стартап" дозволяв в обхід санкцій РНБО отримувати доступ до понад 48 млн ІР-адрес російського сегменту інтернету.

За даними слідства, щоденний обсяг мережевого трафіку перевищував 100 гігабайт.

Для налаштування інтернет-трафіку із тимчасово окупованими територіями України та регіонами рф фігурант обладнав автономне серверне приміщення у своїй квартирі. Окрім цього зловмисник орендував сервери, розміщені на території Німеччини, Франції, Нідерландів та РФ. Завдяки цьому спецслужби ворога мали технічну можливість доступу до інформації про усіх користувачів VPN-сервісу.

Свій сервіс чоловік рекламував у власних телеграм-каналах і тематичних спільнотах, а також на всесвітньо відомому ІТ-ресурсі, де позиціонував себе у якості розробника проєктів та підшукував однодумців.

Поліцейські провели обшуки та виявили серверне обладнання, компʼютерну техніку, мобільні телефони, котрі містять докази незаконної діяльності.

Наразі поліцейські відпрацьовують версію співпраці хакера з агентами РФ.

Слідчі оголосили фігуранту підозру. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Джерело матеріала
loader