Чому не можна казати "дощова осінь": якої помилки ми часто припускаємося
Чому не можна казати "дощова осінь": якої помилки ми часто припускаємося

Чому не можна казати "дощова осінь": якої помилки ми часто припускаємося

Насправді осінь не може бути "дощовою" – натомість варто вживати інше слово замість цього прикметника.

Нерідко в осінні місяці можна почути, що осінь – дощова пора. Але не усім відомо, що насправді так казати неправильно. Пора року не може бути "дощовою", так само, як "дощовими" не можуть бути день або жовтень (чи інший осінній місяць).

Про те, як правильно використовувати слова "дощовий" і "дощовитий", розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

"Осінь – дощовита пора. Чи може дощова? Як сказати правильно: дощовита осінь чи дощова осінь? розберімося. Слово "дощовитий" вживаємо тоді, коли говоримо про щось, багате дощами. Тому осінь дощовита, жовтень дощовитий, і день дощовитий. А "дощовий" вживаємо, коли говоримо про щось, що утворилося із дощу, що захищає від дощу або несе дощ. Тому – дощова хмара, дощові ріки або дощовий плащ", – пояснила вона.

Дивіться відео з поясненням, чому не можна казати "дощова осінь":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що таке "доброхіть". Більшість з нас використовують цілу низку синонімів цього слова, навіть не здогадуючись, яким милозвучним словом їх можна замінити.

Раніше Ольга Багній пояснила, що означає слово "голій". Більшості людей відомий широковживаний синонім цього слова, але не усі одразу можуть пов’язати між собою ці два терміни.

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader