В естонському парламенті відкрилася виставка «Qirim icun/ Заради Криму»
В естонському парламенті відкрилася виставка «Qirim icun/ Заради Криму»

В естонському парламенті відкрилася виставка «Qirim icun/ Заради Криму»

Виставка присвячена складній історії кримськотатарського народу

У парламенті Естонії Рійгікогу відбулось відкриття мистецької виставки «Qirim icun/ Заради Криму».

Про це повідомляє пресслужба Постійного Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим фейсбуці.

Виставка присвячена складній історії кримськотатарського народу.

Відкриття виставки пов’язане із вчорашнім поданням заяви до Рійгікогу, зробленою з нагоди 80 роковин депортації кримських татар і визнання цього злочину актом геноциду та відбулось за участі Спікера Рійгікогу Лаурі Гусара, Голови Комітету закордонних справ Марка Міхкельсона.

З промовою виступив посол України в Естонії Максим Кононенко.

До учасників у форматі відеозвернення також звернулась Голова Представниця Таміла Ташева.

«Ваш народ на власному досвіді знає, що росіяни ніколи не визнають своїх злочинів. Так само як вони не визнали окупацію країн Балтії у 40-х роках минулого століття, не визнали злочинну масову депортацію кримських татар геноцидом, так само росіяни сьогодні не визнають свої злочини на окупованих територіях України. І якщо світ теж не буде говорити вголос про ці жахливі злочини, не буде називати речі своїми іменами, буде пробачати та закривати очі на свавілля росіян у минулому, то це буде повторюватися знову і знову», — наголосила Ташева.

Виставка «Qirim icun / Заради Криму» представляє подорож через «багатовікову історію кримськотатарського народу, однією з ключових подій якої стала депортація 1944 року.

Тоді радянська влада примусово виселила майже 200 тисяч кримських татар до Центральної Азії та на Урал, де десятки тисяч людей загинули.

Протягом десятиліть кримські татари були позбавлені права повернутися на рідну землю, а їхня культура зазнала жорсткої русифікації. Росія продовжує цю політику і сьогодні, намагаючись знищити ідентичність кримських татар та стерти їхню культурну спадщину».

Організатори зазначають, що виставка дає можливість кожному відвідувачу простежити шлях кримськотатарського народу від початку формування народу до сучасної боротьби за право жити на своїй землі.

Серед експонатів — ескізи українського художника Антона Логунова, що ілюструють ключові етапи історії кримських татар, щоденник депортації «Райські метелики», роботи митців Асана Бараша та Рустема Емінова, а також портрети кримськотатарських військовослужбовців.

Окрім цього, виставка представляє елементи культури кримських татар, які відображають їхнє минуле та сьогодення. Відкриття виставки в Рійгікогу було організовано Представництвом/Офісом Кримської платформи у співпраці з Парламентом Естонії та Посольством України в Естонії.

  • Читайте також: В Україні з'явилося нове видання, присвячене спадщині кримських татар

Фото: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим/ Фейсбук 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Крим Естонія кримські татари
Джерело матеріала
loader
loader