Україна може дозволити експорт дронів, незважаючи на потреби ЗСУ, - FT
Україна може дозволити експорт дронів, незважаючи на потреби ЗСУ, - FT

Україна може дозволити експорт дронів, незважаючи на потреби ЗСУ, - FT

Україна планує скасувати заборону на експорт дронів, запроваджену після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Це рішення розглядається як спосіб залучити додаткове фінансування для виробництва безпілотників, яких гостро потребують Збройні Сили України.

За даними Financial Times, українській армії терміново необхідні дрони для повітряної розвідки, захисту та дальніх атак. Проте обмежені державні ресурси неможливо повністю задовольнити ці потреби.

Олександр Маріковський, голова підкомітету Верховної Ради з економічних питань, заявив, що експорт дронів може принести Україні до $20 млрд доходу - "саме ті гроші, яких нам не вистачає".

Ситуація ускладнюється тим, що Росія значно збільшила виробництво озброєння. За оцінками українських фахівців галузі, перевага Росії у дронах на полі бою становить від 5 до 10 до 1. Дмитро Хасапов, керівник компанії Ukrspecsystems, одного з найбільших виробників БПЛА в Україні, наголосив, що українським військовим "катастрофічно не вистачає дронів".

FPV-дрони ЗСУ
FPV-дрони ЗСУ

Державний бюджет України на озброєння у 2024 році становить лише $6 млрд, з яких близько третини передбачено на закупівлю дронів. Цієї суми недостатньо для задоволення потреб фронту. Українські виробники дронів стикаються з проблемами короткострокових контрактів та відсутністю довгострокових гарантій для інвестування у розробку та випробування дорогих компонентів.

Деякі українські компанії, такі як Ukrspecsystems, вже почали виробляти свою продукцію в Польщі, щоб обійти експортні обмеження. Маріковський зазначив, що ця тенденція може призвести до відтоку талантів та зменшення податкових надходжень.

Дрони ЗСУ
Дрони ЗСУ

Компанія Roboneers, що виробляє дрони, системи електронного глушіння та вантажні транспортні засоби для фронтових військ, повідомила, що виграє державні тендери за ціною, яка лише покриває виробничі витрати. Найбільшою проблемою для українських компаній залишається фінансування досліджень та розробки нових технологій.

Очікується, що скасування заборони експорту призведе до залучення фінансової підтримки від західних партнерів. Деякі країни вже пообіцяли виділити кошти на закупівлю дронів для української армії, але ці програми ще перебувають на початковому етапі.

Раніше повідомлялося, що Нідерланди інвестують 400 мільйонів євро у розробку дронів для України.

Джерело матеріала
loader
loader