Учені розгадали винятковий секрет "Дівчини з перловою сережкою"
Учені розгадали винятковий секрет "Дівчини з перловою сережкою"

Учені розгадали винятковий секрет "Дівчини з перловою сережкою"

Вчені вважають, що картина Яна Вермера заворожує людей по всьому світу через особливий неврологічний феномен. Про "розгадку таємниці" легендарного полотна пише видання Science Alert.

Яким же є феномен "Дівчини з перловою сережкою"?

Керівництво музею Мауріцхейс у Гаазі доручило нейробіологам виміряти вихідну потужність мозку під час перегляду портрета та інших відомих творів мистецтва. Науковці виявили, що глядач фактично перебуває в полоні свого власного неврологічного феномена – вчені назвали його "стійкою петлею уваги". Однак дослідники переконані, що цей феномен притаманний тільки "Дівчині з перловою сережкою".

Аналіз показав, що погляд спостерігача спочатку зосереджується на оці дівчини, потім переміщується до її рота, далі – до перлової сережки, а потім знову повертається до ока, створюючи циклічний рух. Мартін де Муннік із дослідницької компанії Neurensics зазначає, що саме цей візуальний шлях змушує глядачів довше затримувати увагу на картині.

Жівчина з перловою сережкою
"Дівчина з перловою сережкою" має 3 точки фокусу / Фото Mauritshuis Museum

Під час дослідження вчені також виміряли мозкові хвилі і виявили, що передклиння – частина мозку, відповідальна за свідомість та особисту ідентичність – було більш активним. Хоча автори дослідження передбачали, що картина особлива, справжнім відкриттям для них стало те, чому саме вона викликає такий ефект.

Більше про дослідження дивіться у відео

Для цього дослідження науковці вперше використали машини ЕЕГ і МРТ для сканування мозку і вимірювання неврологічної реакції на твір мистецтва. Зокрема вдалося з'ясувати, що мозок в 10 разів сильніше реагує на оригінальну картину, ніж на репродукцію. За словами директорки Музею Мауріцхей Мартіни Госселінкі, по суті, нове дослідження стало підтвердженням того, як важливо споглядати оригінальні твори мистецтва.

Джерело матеріала
loader