Цього сезону гарбузи дають 43 тис. грн/га чистого прибутку
Цього сезону гарбузи дають 43 тис. грн/га чистого прибутку

Цього сезону гарбузи дають 43 тис. грн/га чистого прибутку

На сьогодні гарбуз найменш затратний у вирощуванні. Ціна на його насіння тримається в межах 90 грн/кг. З реалізацією взагалі немає проблем, прийомні пункти закуповують насіння цілий рік.

Про це AgroPortal.ua розповів власник ОСГ Сергій Кемінь, який вирощує гарбуз на Вінниччині перший рік і результатами задоволений.

«Середні показники врожайності сортів Турецький і Болгарка — 700 кг сухого насіння. Реалізуючи його за ціною 90 грн/кг, маємо 63 тис. з гектара. На 1 га припадає близько 20 тис. грн витрат, маємо чистого прибутку 43 тис. грн з гектара»,  зазначає Сергій Кемінь.

Він додає, що сіяли гарбуз олійних сортів Турецький та Болгарка, які дають вихід сухого насіння до 1,5 т/га. Під час посіву не вносили добрива, лише у фазі 5 листка застосували захист від хвороб та через 10 днів двічі з інтервалом 7 днів провели листкове підживлення мікроелементами.

На думку Сергія Кеміня, гарбуз на насіння — поки що вільна ніша в Україні. Попит на нього стабільний, тому вирощувати культуру в господарстві планують і наступного року. Розраховують уже на 5 га, хочуть збудувати сучасну сушарку. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua

Джерело матеріала
loader
loader