Секретний список: які озброєння США можуть передати Україні - CNN
Секретний список: які озброєння США можуть передати Україні - CNN

Секретний список: які озброєння США можуть передати Україні - CNN

Вище військове командування США в Європі підготувало список американських систем озброєння, які могли б допомогти Україні у війні проти Росії, але які адміністрація Байдена ще не надала, повідомляє CNN. Серед цих систем - ракети "повітря-поверхня" та захищена комунікаційна мережа, яку використовує НАТО.

Зазначається, що генерал Крістофер Каволі, головнокомандувач збройних сил США в Європі, додав список потенційно корисних для України озброєнь до секретного звіту про стратегію адміністрації Байдена щодо України, який був переданий Конгресу на початку минулого місяця.

До списку входять:
- Ракети Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) - тип крилатих ракет, що запускаються з повітря.
- Комунікаційна система Link 16 - мережа обміну даними, яку використовують США та НАТО для більш ефективної комунікації між бойовими системами, особливо корисна для управління протиповітряною та протиракетною обороною.

Україна неодноразово просила надати обидві ці системи. Причини, чому США не надали ці системи, не вказані у звіті, але можуть включати: побоювання щодо потрапляння чутливих американських технологій до рук росіян (особливо стосовно системи Link 16); обмежена корисність ракет "повітря-поверхня" без досягнення Україною певного рівня переваги в повітрі.

Майже через три роки після початку війни Україна продовжує просити США надати більш сучасну зброю та зняти обмеження на використання далекобійних ракетних систем. Під час недавньої зустрічі з президентом Байденом у Білому домі президент Зеленський представив детальний список цілей всередині Росії, які Україна хоче вразити за допомогою американських далекобійних ракет ATACMS. Президент Байден не відкинув повністю запит Зеленського, але й не дав конкретних обіцянок.

США стверджують, що надають Україні все необхідне для підтримки її боротьби на даний момент. Вони також аргументують, що обмежений запас далекобійних систем ATACMS краще використовувати проти цілей у Криму. Разом з тим, США та їхні союзники працюють над забезпеченням потреб України до кінця 2025 року, намагаючись "захистити від Трампа" американську допомогу у сфері безпеки на випадок його перемоги на виборах у листопаді.

НАТО створило власний механізм для сприяння наданню допомоги та військової підготовки, який був запущений у липні. Пентагон наближається до укладання контрактів з приватними американськими компаніями для надання допомоги в обслуговуванні та логістиці обладнання в Україні.

США сподіваються, що 2025 рік стане переломним моментом у здатності Росії підтримувати свої військові зусилля, враховуючи втрати та потенційний економічний тиск.

Джерело матеріала
loader