CNN: Топгенерал НАТО склав список американської зброї, яка могла б допомогти Україні у війні
CNN: Топгенерал НАТО склав список американської зброї, яка могла б допомогти Україні у війні

CNN: Топгенерал НАТО склав список американської зброї, яка могла б допомогти Україні у війні

Командувач силами НАТО в Європі Крістофер Каволі склав список американської зброї, яку США досі не передавали Україні, і яка могла б допомогти українським силам у війні проти РФ.

Про це стало відомо телеканалу CNN, повідомляє "Європейська правда".

Співрозмовники телеканалу розповіли, що у додатку до секретної доповіді про стратегію адміністрації Байдена щодо України, яка була представлена Конгресу на початку минулого місяця, Каволі виклав перелік можливостей США, які могли б допомогти українським військовим вести більш ефективну боротьбу.

Зокрема, до переліку увійшли ракети "повітря-поверхня" JASSM, а також і система зв'язку, відома як Link 16 – мережа обміну даними, що використовується США і НАТО.

Як зазначено, така система має забезпечити більш безперебійний зв'язок між бойовими системами і є особливо корисною для командування і управління протиповітряною і протиракетною обороною.

Джерела розповідають, що Україна неодноразово просила надати їй обидва типи вказаних озброєнь.

У списку Каволі не йдеться про те, чому США не надали системи, які, на його думку, могли б бути корисними.

Але американські офіційні особи раніше висловлювали занепокоєння щодо потрапляння чутливих американських технологій до рук Росії, зокрема, це стосується системи Link 16.

Інше джерело додало, що ракети класу "повітря-поверхня", які випускаються з винищувачів, можуть не бути корисними для українців, якщо вони не досягнуть певного рівня переваги в повітрі.

Загалом американські офіційні особи заявляють, що вони надають Україні все, що, за оцінками американських військових, наразі необхідно Києву для підтримки його боротьби.

Під час візиту Зеленського Пентагон оголосив про новий значний пакет допомоги Україні у сфері безпеки, що передбачає виділення додаткових 2,4 млрд доларів США в рамках Ініціативи з надання допомоги Україні у сфері безпеки (USAI).

Джерело матеріала
loader
loader