Що сталося у 123-й бригаді ТрО: останнє смс командира і чому солдати відмовилися йти на штурм
Що сталося у 123-й бригаді ТрО: останнє смс командира і чому солдати відмовилися йти на штурм

Що сталося у 123-й бригаді ТрО: останнє смс командира і чому солдати відмовилися йти на штурм

Загадкову смерть командира 123 ТрО в командуванні не коментують.

Нещодавно суспільство сколихнула новина про те, що комбат 186 окремого батальйону 123 окремої бригади ТРО підполковник Ігор Гриб 2 жовтня загинув. Однак неофіційно шириться інформація про те, що комбат застрелився – нібито після того, як частина його солдатів відмовилася йти на штурм Вугледарському напрямку.

Про це повідомив журналіст та блогер Володимир Бойко на своїй сторінці у соцмережі.

"У Первомайську Миколаївської області 4 жовтня 2024 року попрощались з командиром 186 окремого батальйону 123 окремої бригади ТрО підполковником Ігорем Грибом. 33-річний комбат застрелився 2 жовтня після того, як його батальйон втік з позицій під Вугледаром, внаслідок чого місто було втрачено остаточно."

За фактом смерті командира 186-го батальйону 123-ї бригади тероборони Ігоря Гриба розпочато службове розслідування. З офіційних джерел відомо лише те, що він загинув на Вугледарському напрямку. Обставини смерті комбата в командуванні наразі не коментують. На сторінці 123-ї бригади тероборони, до складу якої входив батальйон Ігоря Гриба, обмежилися сухим повідомленням.

Військові не вірять у самогубство

Однак, побратими Ігоря Гриба не вірять у самогубство командира. Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН.

Інший військовий, який служив з Ігорем Грибом, погодився анонімно розповісти деталі подій, які передували загибелі комбата. Батальйон вивели з Херсонщини, бійці мали замінити на Вугледарському напрямку 72-гу механізовану бригаду. Частина солдатів, за словами військового, відмовилася йти на штурм, і комбат також розумів величезні ризики.

Пекельний Вугледар

Дійсно, ситуація у Вугледарі була катастрофічною. Сили противника переважали у дев’ять разів. Про це розповів новопризначений комбриг 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців полковник Олександр Охріменко в інтервʼю виданню "Главком". 28 вересня Охріменко змінив на посаді Героя України Івана Вінніка, якого, згідно з офіційним повідомленням, призначили на вищу посаду.

"Нам протистояли 36-та окрема мотострілецька бригада 29-ї армії Збройних сил Російської Федерації, 39-та окрема мотострілецька бригада, 57-ма бригада, 91-й окремий стрілецький полк та інші підрозділи. Тобто були переважаючі сили противника і в танках та бойових машинах піхоти, і в артилерійських системах, протитанкових засобах, особовому складі. Якщо загалом оцінити бойові потенціали, співвідношення складало майже 1:9 на користь противника. Будь-які теоретичні розрахунки говорять про те, що при співвідношенні сил та засобів 1:3 противник отримуватиме перевагу. Тут, під Вугледаром, було 1:9."

Хто такий Ігор Гриб

Для Ігоря Гриба війна почалася ще у 2014 року. Він брав участь у боях в Іловайську, в обороні Мар’їнки та Красногорівки. 186-й батальйон очолив 2021-го. Два роки тому йому присвоїли звання підполковника. У свої 33 він мав серед підлеглих великий авторитет.

Люди ставали на коліна

На Миколаївщині у Кривому Озері на прощання з командиром вийшла чи не вся громада, а уздовж дороги люди ставали на коліна. Хто замінить загиблого на посаді комбата 186-го батальйону, в командуванні поки не називають. Вдома в Ігоря Гриба залишилися дружина і дитина.

Вихід з Вугледара

Нагадаю, що після довгих місяців оборони Вугледару українські війська залишили місто. Весь час оборону міста героїчно утримувала 72-га окрема механізована бригада ЗСУ. Але російські війська таки підняли свій прапор над руїнами мерії знищеного міста. Кількість жителів Вугледара зменшилася з 14 тисяч до трохи більше сотні. Українські військові 2 жовтня підтвердили відступ із міста, зазначивши, що російські сили змогли посилити свої резерви на флангах, що призвело до "загрози оточення". Відхід було здійснено з метою "збереження особового складу та техніки". Й власне однією з головних цілей правителя Росії Володимира Путіна є повне захоплення Донбасу. Цього року Росія поступово просувалася на сході, а втрата Вугледара відбулася на тлі повернення президента України Володимира Зеленського з переговорів із Джо Байденом, де не було досягнуто ключових для Києва домовленостей. Так про втрату міста написало CNN. 

Тим часом аналітики відзначають символічне і пропагандистське значення окупації Вугледара. Зазнавши важких поразок в боях за місто в 2022-23 роках, Росія змогла взяти його під контроль, попри важкі втрати. Однак, чи буде це стратегічною перевагою для росіян? Аналітики інституту вивчення війни говорять протилежне. 

Союзники досі думають

Ну, а союзники досі чекають і думають, чи дозволити Україні бити далекобійними ракетами по військових складах Росії, щоб вберегти життя і цивільних українців, і військових… Проте у той же час, не боячись ніякої ескалації, збивають ракети над Ізраїлем. 

Нагадаємо, за фактом смерті командира 186-го батальйону 123-ї бригади тероборони Ігоря Гриба розпочато службове розслідування.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Хлопці на нього молились: таємниця загибелі КОМБАТА ГРИБА і розслідування в ТРО

Джерело матеріала
loader