Reuters: Україна планує мирний саміт за участю Росії до кінця року
Reuters: Україна планує мирний саміт за участю Росії до кінця року

Reuters: Україна планує мирний саміт за участю Росії до кінця року

Україна має на меті організувати новий мирний саміт до кінця цього року і цього разу хоче, щоб Росія взяла в ньому участь, заявив у середу посол України в Туреччині. Однак він виключив можливість прямих двосторонніх переговорів з Москвою на цій зустрічі.

Про це інформує Reuters.

За словами посла Василя Боднара, одна з найважливіших цілей цього саміту - досягти справедливого миру в Україні. "Ми не говоримо про формат, в якому Україна і Росія сидять навпроти одна одної, і Україна слухає вимоги Росії", - пояснив він під час брифінгу в Анкарі через турецького перекладача.

Замість цього, за словами Боднара, міжнародна спільнота разом з Україною складуть список кроків, які можна зробити для досягнення справедливого миру в Україні, і на основі цього списку обговорять, які вимоги висунути Росії.

"Це не буде пряма двостороння зустріч, це, швидше за все, буде формат, де будуть задіяні треті сторони, і переговори будуть вестися через третіх сторін. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року", - додав посол.

Боднар зазначив, що Туреччина буде важливим учасником завдяки своєму досвіду посередництва в інших конфліктах. Хоча Туреччина підтримує територіальну цілісність України, засуджує вторгнення і надає їй військову підтримку, вона також виступає проти західних санкцій щодо Росії, з якою має важливі відносини в сфері оборони, енергетики та туризму.

Очікується, що міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан візьме участь у саміті Україна-Південно-Східна Європа в хорватському місті Дубровник у середу. За словами турецького дипломатичного джерела, він повторить позицію Анкари про те, що будь-які мирні переговори повинні включати обидві сторони для "справедливого та тривалого" вирішення конфлікту.

Нагадаємо, за даними Bloomberg союзники України помічають зміни у підході Києва до завершення війни.

Джерело матеріала
loader