Прокремлівський прем’єр Словаччини назвав журналістів «кровожерливими виродками»
Прокремлівський прем’єр Словаччини назвав журналістів «кровожерливими виродками»

Прокремлівський прем’єр Словаччини назвав журналістів «кровожерливими виродками»

Прокремлівський прем’єр Словаччини назвав журналістів «кровожерливими виродками» - Фото 1

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо назвав журналістів провідних ЗМІ “кровожерливими виродками” і пригрозив їм новими обмежувальними заходами, в тому числі створенням національної служби нагляду за ЗМІ.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє Politico.

Фіцо вийшов із себе на пресконференції у вівторок після того, як один із присутніх журналістів запитав його про напруженість у керівній коаліції.

“З першого дня парламентських виборів ви не залишали нас [у спокої] ні на хвилину. Ви пішли проти нас, як кровожерливі виродки”, – сказав Фіцо. Він виділив основні незалежні словацькі ЗМІ Denník N, Denník Sme і Aktuality.sk, які критикували його уряд, і з якими він припинив будь-яку комунікацію.

“Ви читаєте свої статті після себе? Не думаю, що читаєте… Це чиста ненависть. Ви одержимі дияволом”, – продовжив Фіцо і звинуватив журналістів у травневому замаху, під час якого озброєний чоловік вистрілив йому в живіт.

“Ви хочете тільки шкоди, шкоди і ще раз шкоди, ось чому така атмосфера [в суспільстві]”, – сказав Фіцо.

Далі він перерахував різні заходи, які уряд може вжити проти ЗМІ, які, за його словами, “роблять все, що хочуть … без жодної відповідальності”.

“Настав час, коли нам доведеться діяти”, – сказав Фіцо, додавши, що в Словаччині існує “медіа-безлад”, якого “не існує в жодній іншій країні ЄС”.

Він заявив, що підтримує ідею створення національного органу з питань ЗМІ та санкцій для журналістів, які не виправляють помилкові статті, додавши, що всі журналісти повинні пройти курси перекваліфікації.

Опозиційні політики відреагували на це з обуренням.

“Ідея національного органу з питань ЗМІ, який би контролював журналістів, є нічим іншим, як погано завуальованою спробою цензури та обмеження ЗМІ, яка існує, можливо, тільки в Північній Кореї”, – заявила депутатка Зора Яурова з опозиційної партії “Прогресивна Словаччина”.

“Прем’єр-міністр далеко перейшов межу, назвавши журналістів “кровожерливими виродками”, в той час, коли суспільство розділене ненавистю, яку він і його друзі поширювали протягом останніх кількох років”, – зазначила голова партії “За народ” Вероніка Ремішова.

Словацькі ЗМІ перебувають під тиском відтоді, як Фіцо вчетверте прийшов до влади восени минулого року. Його нинішній уряд ліквідував суспільний мовник RTVS і замінив його на Словацьке телебачення і радіо (STaR), яке, як побоюються захисники свободи слова та інституції ЄС, може стати просто рупором керівної коаліції.

Проти реформи влаштовували неодноразові протести, в яких брали участь словацькі журналісти та опозиція.

У 2018 році, під час третього терміну Фіцо на посаді прем’єр-міністра, було вбито журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову, що спричинило найбільші протести в країні з часів падіння комуністичного режиму 1989 року і призвело до відставки Фіцо.

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader