Коли починається Різдвяний піст у 2024 році: дата за новим церковним календарем
Коли починається Різдвяний піст у 2024 році: дата за новим церковним календарем

Коли починається Різдвяний піст у 2024 році: дата за новим церковним календарем

Люди протягом цього періоду очищаються не тільки тілесно, але й духовно. Про те, коли розпочинається Різдвяний піст у 2024 році – розповість LIfeStyle24.

Різдвяний піст 2024

Різдвяний піст загалом триває 40 днів. Він призначений для того, щоб християни підготувалися до великого свята – Різдва Христового. За цей час віряни зміцнюють зв'язок з Богом, оскільки дотримуються усіх правил посту. У давнину вважалося, що духовне очищення стосується не тільки обмежень в їжі, але й гріховних вчинків. Тому Різдвяний піст – гарний час, щоб присвятити себе молитві та покаятися.

У вересні 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар. Відтоді дата святкування Різдва змінилася, через що змістився період посту на 13 днів. Цьогоріч в Україні піст стартує 15 листопада, а завершується 24 грудня – напередодні Різдва Христового.

Втім, деякі громадяни продовжують дотримуватися старого церковного календаря. Тому в них Різдвяний піст триватиме з 28 листопада 2024 року по 6 січня 2025 року.

Хто може не постити

Різдвяного посту можуть не дотримуватися люди, які перебувають у прифронтових територіях, зокрема військові та цивільні. Вони займаються важливою працею, тому не мають можливості повноцінно харчуватися. Водночас від посту звільняються християни з серйозними хронічними захворюваннями, яким обмеження в їжі може серйозно нашкодити. До того ж не варто цього дотримуватися вагітним жінкам і матерям, які годують новонароджених, та дітям до 14 років.

Джерело матеріала
loader