Європарламент закликає ЄС зміцнити стійкість Молдови перед російським втручанням у вибори
Європарламент закликає ЄС зміцнити стійкість Молдови перед російським втручанням у вибори

Європарламент закликає ЄС зміцнити стійкість Молдови перед російським втручанням у вибори

Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС вжити заходів для посилення стійкості Молдови на тлі російського втручання у демократичні процеси в країні напередодні президентських виборів та конституційного референдуму щодо європейської інтеграції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, «за» таку резолюцію проголосували 508 депутатів, «проти» - 53, ще 104 утрималися.

«Європарламент… засуджує активізацію шкідливих дій, втручання та застосування засобів гібридної війни, що використовуються Російською Федерацією, її інституціями та проксі з метою підірвати демократичний виборчий процес, стабільність та суверенітет Республіки Молдова перед президентськими виборами та конституційним референдумом щодо інтеграції в ЄС», - йдеться у резолюції.

Як зазначається в ухваленому документі, Російська Федерація використовує провокації, кампанії дезінформації, здійснює протиправне фінансування певних політичних партій в Молдові, кібернетичні атаки та інші гібридні заходи, щоб підірвати стабільність, порушити суверенітет, конституційний лад та дієздатність демократичних інституцій Республіки Молдова. Одна з цілей такої ворожої діяльності - підірвати підтримку населення Молдови до обраного країною шляху європейської інтеграції.

«Європейський парламент… підтверджує підтримку для майбутнього членства Молдови в ЄС та вважає, що її членство в ЄС являтиме собою геостратегічну інвестицію в об’єднану та сильну Європу», - підкреслюється в резолюції.

Депутати підтвердили свій заклик до Російської Федерації поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Молдови, зупинити провокації та спроби дестабілізувати ситуацію в країні.

Вони також звернулися до ЄС та його країн-членів із пропозицією забезпечити всю необхідну підтримку для Молдови для підвищення її спроможностей у протидії гібридним загрозам, дезінформації та зовнішньому втручанню у демократичні процеси в країні. Як йдеться у документі, ЄС має посилити фінансову та технічну допомогу для Республіки Молдова, щоб підтримати її соціально-економічний розвиток, енергетичну безпеку та прискорити реформи на шляху до членства в ЄС.

Як повідомлялося, Молдова подала заявку на приєднання до ЄС 3 березня 2022 року та отримала статус країни-кандидата 23 червня 2022 року. У червні цього року у Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція щодо входження Молдови до ЄС, яка започаткувала практичний процес підготовки Молдови до членства в Євросоюзі.

Теги за темою
Росія Євросоюз Європарламент
Джерело матеріала
loader