Яблука зимових сортів подорожчали до семирічного максимуму
Яблука зимових сортів подорожчали до семирічного максимуму

Яблука зимових сортів подорожчали до семирічного максимуму

Яка причина здорожчання яблук

На сьогодні українські садівники пропонують до продажу яблука по 15 – 22 гривень за кілограм (0,36 – 0,53 доларів за кілограм), залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Ба більше, аналітики East Fruit повідомляють, що оптові ціни на яблука в Україні, які знову встановилися, вже є найвищими, як мінімум, за останні 7 років.

Зростання цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють одразу кількома чинниками. Насамперед, цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торгівельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів і ягід від місцевих виробників, що також надає позитивну підтримку цінам.

Важливо Аналітики додають, що наразі яблука в Україні реалізуються в середньому на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року. Варто зазначити, що з похолоданням більшість українських садівників ухвалили рішення – основний обсяг яблук закладати на зберігання, тож вільні обсяги яблука на ринку значно зменшилися, що теж надало підтримку відпускним цінам на дані фрукти.

Якщо розглядати ситуацію на внутрішньому ринку яблук порівняно з іншими країнами регіону моніторингу проєкту, то саме в Україні сьогодні дані фрукти пропонуються за найдоступнішими цінами. Саме цей факт не виключає і зміцнення позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті на українському ринку.

Джерело матеріала
loader