«1+1 Україна» запустив кампанію на підтримку людей з інвалідністю і ментальними порушеннями
«1+1 Україна» запустив кампанію на підтримку людей з інвалідністю і ментальними порушеннями

«1+1 Україна» запустив кампанію на підтримку людей з інвалідністю і ментальними порушеннями

Телеканал "1+1 Україна" запустив соціально-інформаційну кампанію "Дай добра мені, людині" спрямовану на формування і підтримку безбар'єрного та відкритого суспільства, розширення меж толерантності, підвищення обізнаності про важливість підтримки людей з інвалідністю, ментальними порушеннями, забезпечуючи рівні можливості для розвитку та самореалізації. Амбасадорами стали ведучі "Сніданку з 1+1" Людмила Барбір і Єгор Гордєєв.

За даними Міністерства соціальної політики України, офіційно в країні налічується понад 3 млн людей з інвалідністю. Внаслідок повномасштабного російського вторгнення людей з інвалідністю побільшало на 10% (на 300 тисяч). Водночас для 50% нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими.

У ефірі телеканалу "1+1 Україна" напередодні дня ментального здоров’я зʼявився ролик-маніфест з ведучими "Сніданку з 1+1" Людмилою Барбір і Єгором Гордєєвим та 5 героями, людьми з інвалідністю, ментальними порушеннями. У відео ведучі разом з героями пишуть гасло кампанії на великому полотні – це уривок із вірша Василя Симоненка "Дай добра мені, людині". Також усі герої знялися в тематичній фотосесії.

"Ми так звикли до вислову, що війна нас змінила. Дійсно, війна нас змінила, але ця зміна полягає лише у спазмі. Зміна – це робота над собою. Зміна, якщо вона еволюційна, вона про проговорення, прийняття, розуміння. І я думаю, що проєкт, який ми представляємо – про всеосяжну любов, співіснування, синергію різних людей. Це про роботу над цими змінами. Мені дуже хочеться, щоб цей проєкт надихнув усіх подумати про це. Про те, наскільки ми уразливі всі зараз, особливо у час війни. І ніхто не застрахований бути тим, кому потрібне це плече. І як добре, коли суспільство зріле, і знає як проявити любов, повагу і знайти місце всім у цьому суспільстві", – каже амбасадор проєкту Єгор Гордєєв.

1+1 Media є учасником спільноти "Бізнес без бар’єрів", яка розділяє цінності безбар’єрності та об’єдналася навколо ініціативи першої леді Олени Зеленської "Без бар’єрів" задля створення рівних можливостей для всіх українців.

Ведуча "Сніданку з 1+1" та амбасадорка кампанії Людмила Барбір доповнює: "На жаль, в Україні є ще дуже багато проблем з інклюзією. Недоступна інфраструктура, неналежна якість освіти, упередженість суспільства у сприйнятті людей з інвалідністю і порушеннями ментального здоров'я. І здавалося б у 21 столітті, не мало б бути шокуючих історій про несприйняття, коли деякі батьки забирають своїх дітей з майданчика і не дозволяють їм спілкуватись з дітьми з інвалідністю. Замість того, щоб пояснити дитині, в чому причина тієї чи іншої поведінки дитини, чи зовнішнього вигляду, що бути інакшим це нормально. Але єдиним правильним рішенням вважають сказати: "Не дивись". Страх виникає тоді, коли ми чогось не розуміємо і не можемо це пояснити. Тому починати треба з себе. Не боятися піднімати цю тему і говорити відкрито. Без бар'єрів".

До студії "Сніданку з 1+1" завітали героїня кампанії Настя Кравчук та її мама Тетяна, засновниця та очільниця ГО "ГО Бачити серцем" Олеся Яскевич. Разом з ведучими вони презентували проєкт і обговорили виклики та проблеми, з якими стикаються дорослі люди з інвалідністю та їхні батьки та опікуни. За словами Тетяни та Олесі найбільші стереотипи, яким їм доводиться протистояти це те, що люди з інвалідністю заразні або дорослі з інвалідністю – це "дорослі діти". Для того, щоб викорінити ці та інші стереотипи експерти кажуть, що кожному треба починати з себе.

"Дорослим варто доносити це до дітей. Що поряд абсолютно різні люди: хтось високий, хтось низький, в когось світле, а в когось темне волосся. Хтось не бачить, в когось протез. Це абсолютно нормально. І своїм прикладом демонструвати толерантність. Не відводити очі, коли дитина щось питає. Пояснювати, якщо питає, чому, наприклад, хлопець на кріслі колісному. Говоріть нормально, чесно. Пояснюйте. Зараз дуже багато інформації. Якщо чогось не знаєте – звертайтесь до організацій, в інтернеті пошукайте", – каже Олеся Яскевич.

Рекомендації для коректного спілкування з різними людьми можна знайти у "Довіднику безбар’єрності", створеному за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

Український бренд одягу RITO також підтримав кампанію і створив лімітовану колекцію теплих шарфів з серцями, малюнками однієї з героїнь проєкту – Насті Кравчук. Малюнки сердець, які створила дівчина, були представлені цьогоріч у вигляді вишивки в українському павільйоні на Венеційській бієнале. Серця, які зображені на шарфі – це висловлення любові до світу і до коханого, який перебуває в іншій країні. 75% прибутку буде спрямовано до ГО "Бачити серцем", а 15% – винагорода Насті за розробку ідеї та авторські права.

Джерело матеріала
loader