Вчені розкривають жахливі кліматичні прогнози на майбутнє
Вчені розкривають жахливі кліматичні прогнози на майбутнє

Вчені розкривають жахливі кліматичні прогнози на майбутнє

Останній кліматичний звіт свідчить про жахливу фазу для Землі, з ескалацією екологічних рекордів і зменшенням природних ресурсів. Термінові заклики до рішучих глобальних політичних реформ підкреслюють критичну потребу в стійких практиках і міжнародній єдності для вирішення надзвичайної кліматичної ситуації.

Потрібні термінові дії щодо клімату

Міжнародна коаліція під керівництвом вчених Університету штату Орегон робить висновок у своєму щорічному звіті, опублікованому сьогодні (8 жовтня), що погіршення життєво важливих показників Землі сигналізує про «критичну та непередбачувану нову фазу кліматичної кризи» і що «необхідні рішучі дії, і швидкі. »

Під керівництвом Вільяма Ріппла з OSU та колишнього докторанта Крістофера Вольфа ця співпраця визначає критичні сфери, що потребують політичного втручання — енергетика, забруднювачі, природа, продовольство та економіка — в опублікованому «Звіті про стан клімату за 2024 рік: Небезпечні часи на планеті Земля». в BioScience.

«Значна частина самої тканини життя на нашій планеті під загрозою», — сказав Ріпл, видатний професор Коледжу лісового господарства Орегонського державного університету. «Ми вже перебуваємо в розпалі різких кліматичних потрясінь, які ставлять життя на Землі під загрозу, якої люди ще не бачили. Екологічне перевищення, забравши більше, ніж може безпечно дати Земля, підштовхнуло планету до кліматичних умов, більш загрозливих, ніж будь-що, свідками якого були навіть наші доісторичні родичі».

Рекордно високий рівень екологічного стресу

З 35 життєво важливих показників планети, які вчені використовують для щорічного відстеження зміни клімату, 25 мають рекордні екстремальні значення, зазначає він. У липні 2024 року настали три найспекотніші дні за всю історію, і викиди викопного палива досягли рекордного рівня, як і чисельність населення та поголів’я жуйних худоби, свідчить кліматичний звіт.

Людське населення зростає зі швидкістю приблизно 200 000 осіб на день, а кількість жуйних тварин – копитних ссавців, таких як велика рогата худоба, вівці та кози, які виробляють парникові гази та є енергоємними для вирощування – щодня зростає приблизно на 170 000.

Відновлювана енергія та втрата екосистеми

Річне споживання викопного палива зросло на 1,5% у 2023 році, в основному через значне зростання використання вугілля (1,6%) і нафти (2,5%), йдеться у звіті.

Renewable energy use also increased in 2023 – solar and wind consumption together were up 15% over 2022. But the use of renewables is just one-fourteenth of fossil fuel use, and the recent rise in the use of renewables is attributable mainly to increased demand rather than because they are replacing fossil fuels.

Звіт показує, що щорічна втрата деревного покриву в усьому світі зросла з 22,8 мільйона гектарів у 2022 році до 28,3 мільйона гектарів у 2023 році, і, виходячи з глобальних середніх показників з початку року, концентрація вуглекислого газу та метану в атмосфері є найвищою за весь час.

Наслідки бездіяльності та заклик до змін політики

«Темпи зростання викидів метану прискорюються, і це надзвичайно тривожно», — сказав Вулф, який нині працює вченим у компанії Terrestrial Ecosystems Research Associates у Корваллісі, відомої як TERA. «Закис азоту, який є потужним і довгоживучим, також рекордно високий».

Інші пункти, які викликають занепокоєння у звіті, зазначає Вулф:

  • Середня температура поверхні Землі є найвищою за весь час.
  • Кислотність і нагрівання океану, а також середній глобальний рівень моря знаходяться на рекордно високих рівнях.
  • Маса льоду Гренландії, маса льоду Антарктиди та середня товщина льодовика знаходяться на найнижчому рівні.
  • Виявлено двадцять вісім посилюючих петель зворотного зв’язку – тих, які посилюють зміну клімату, наприклад танення вічної мерзлоти.
  • У 2023 році в Сполучених Штатах зафіксовано 2325 смертей, пов’язаних зі спекою, що на 117% більше, ніж у 1999 році.

“Since the publication of our 2023 report, multiple climate-related disasters have taken place, including a series of heat waves across Asia that killed more than a thousand people and led to temperatures reaching 122 degrees Fahrenheit in parts of India,” Ripple said. “Climate change has already displaced millions of people, with the potential to displace hundreds of millions or even billions. That would likely lead to greater geopolitical instability, possibly even partial societal collapse.”

Вчені кажуть, що їхня мета — «надати чітку, засновану на фактах ідею, яка надихне громадян на інформовані та сміливі відповіді дослідникам і світовим лідерам». Зокрема, вони рекомендують швидко прийняти політику, яка:

  • Запровадити глобальну ціну на викиди вуглецю, яка могла б обмежити викиди заможними верствами населення, водночас потенційно забезпечивши фінансування для подальших заходів із захисту клімату.
  • Enhance energy efficiency and conservation while replacing fossil fuels with low-carbon renewables.
  • Обмежте викиди парникових газів, у тому числі тих, що віднесені до категорії короткочасних забруднюючих речовин, таких як метан.
  • Захищати та відновлювати біорізноманітні екосистеми, які відіграють ключову роль у кругообігу та накопиченні вуглецю.
  • Заохочуйте перейти до харчових звичок, які наголошують на рослинній їжі.
  • Сприяти стійкій екологічній економіці та значно зменшити надмірне споживання та відходи заможними.
  • Інтегруйте освіту зі зміни клімату в глобальні навчальні програми для підвищення обізнаності, грамотності та дій.

«Незважаючи на шість доповідей Міжнародної групи експертів зі зміни клімату, сотні інших доповідей, десятки тисяч наукових праць і 28 щорічних зустрічей Конференції сторін ООН, світ досяг дуже невеликих успіхів у боротьбі зі зміною клімату», — сказав Вольф. «Майбутнє людства залежить від креативності, моральних твердостей і наполегливості. Якщо майбутні покоління хочуть успадкувати світ, на який вони заслуговують, потрібні рішучі дії, і швидкі».

Джерело матеріала
loader
loader