Україна планує досягти кліматичної нейтральності до 2050 року - Рада ухвалила рамковий закон
Україна планує досягти кліматичної нейтральності до 2050 року - Рада ухвалила рамковий закон

Україна планує досягти кліматичної нейтральності до 2050 року - Рада ухвалила рамковий закон

Верховна Рада ухвалила рамковий кліматичний закон, який встановлює стратегію досягнення Україною кліматичної нейтральності.

Про це повідомило у Телеграмі Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Укрінформ.

Документ у другому читанні та в цілому був підтриманий 284 народними депутатами.

«У законі ми встановили ціль – досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. А ще визначили архітектуру кліматичного врядування України, фінансові інструменти для досягнення кліматичних цілей, та врахували цілі державної кліматичної політики у програмах повоєнного відновлення», – наголосила міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

Так, євроінтеграційний рамковий закон визначає стратегічне планування та практичні кроки у досягненні кліматичної нейтральності, впроваджує кроссекторальність кліматичної політики, започатковує моніторинг дій та кроків з реалізації кліматичної політики та системне прогнозування у сфері зміни клімату.

За словами міністра, з ухваленням цього закону Україна ще більше наближає наше законодавство до права Європейського Союзу. Це ще один аргумент у переговорному процесі, що Україна готова до вступу в ЄС та виконує умови для отримання фінансової допомоги в межах Ukraine Facility.

Як повідомлялося, в Україні триває робота над стратегією торгівлі викидами - законопроєкт «Про систему торгівлі викидами» буде готовий вже цього року. У 2025 році буде презентований «тестовий» режим СТВ, а повноцінно інструмент запрацює з 2026 року, що дозволить Україні приєднатися до європейської СТВ.

Як відомо, Європейський зелений курс (European Green Deal) – дорожня карта заходів щодо перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року. Водночас курс має стимулювати розвиток економіки, покращити здоров’я та якість життя людей.

Зелений курс був офіційно представлений Президентом ЄК Урсулою фон дер Ляєн в Європарламенті 11 грудня 2019 року. Ключові його напрями: чиста енергія, кліматична дія, будівництво та реновація, стійка промисловість, стійка мобільність, зменшення забруднення довкілля, біорозмаїття, стійка аграрна політика (стратегія «Від лану до столу»).

Теги за темою
Верховна Рада Закон
Джерело матеріала
loader
loader