СБУ затримала в Молдові зрадника України Дмитра Чистіліна
СБУ затримала в Молдові зрадника України Дмитра Чистіліна

СБУ затримала в Молдові зрадника України Дмитра Чистіліна

У Молдові затримали зрадника України Дмитра Чистіліна. Про це 8 жовтня повідомили СБУ та Офіс Генерального прокурора.

- Фігурант є помічником ексрадника путіна Сергія Глазьєва, одного з головних «модераторів» захоплення Криму, Донецької та Луганської областей та розробника «Стратегії інформаційної війни», яка виправдовувала повномасштабне вторгнення росії в Україну, — розповіли в СБУ.

У СБУ заявили, що громадянина України затримали у рамках спецоперації, яку провели спільно з Держприкордонслужбою та молдавськими правоохоронцями.

Чистіліна затримали після участі в одному з «форумів», коли він намагався повернутися до Москви через треті країни (вочевидь, у повідомленні СБУ мається на увазі те, що прямого авіасполучення між Росією та Модовою наразі немає).

- Протягом 2016-2024 років Чистілін підготував для кремля низку «аналітичних матеріалів», в яких підтримував збройну агресію рф та «інтеграцію» тимчасово окупованих районів України до складу росії. Надаючи допомогу російським спецслужбам, зловмисник став автором численних публікацій, спрямованих на проведення інформаційних диверсій проти нашої держави, — додали в СБУ.

Також Чистілін брав активну участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії. Серед іншого, він організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи на користь Москви. 

- Діючи нібито від імені української громадськості, фігурант брав участь у проведенні так званих «круглих столів» у європейських країнах. Під час таких заходів він поширював кремлівські наративи, сподіваючись зменшити підтримку України з боку західних партнерів, — заявили в СБУ.

Дмитро Чистілін залишив Україну до початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз він знаходиться під вартою та отримав підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану; виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

- Наразі документуються факти надання ним сприяння воєнній розвідці рф, зокрема у створенні механізмів для обходу санкцій, запроваджених проти росії. Фігуранту загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна, — підсумували в СБУ.

В Офісі Генерального прокурора уточнили, що у Чистіліна також є громадянство Росії. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Фото: t.me/SBUkr

Фото: gp.gov.ua

Теги за темою
СБУ Молдова
Джерело матеріала
loader