Майже ₴5 млн. збитків на закупівлях: у Києві судитимуть керівника одного з КП Києва та директора товариства
Майже ₴5 млн. збитків на закупівлях: у Києві судитимуть керівника одного з КП Києва та директора товариства

Майже ₴5 млн. збитків на закупівлях: у Києві судитимуть керівника одного з КП Києва та директора товариства

Майже ₴5 млн. збитків на закупівлях: у Києві судитимуть керівника одного з КП Києва та директора товариства - Фото 1

Кіберполіцейські Київщини встановили посадовців комунального підприємства, які у 2022 році уклали низку угод з афілійованою приватною компанією, котра отримала грошові кошти по договорам до моменту фактичного виконання умов договору. Обвинувальний акт направлено до суду, фігурантам загрожує до 12 років за ґратами.

Оперативники кіберполіції спільно з детективами Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора викрили посадовців одного з комунальних некомерційних підприємств (КНП) міста Києва у заволодінні бюджетними коштами під час проведення двох тендерних закупівель з виготовлення навчальних інтерактивних відеографічних матеріалів та додатку для телефону на загальну суму 5,1 млн грн.

Фігуранти допустили порушення під час проведення публічних закупівель за бюджетні кошти, з можливістю визначення переможцем компанію, котра пов’язана зі службовими особами цього комунального підприємства.

Частину отриманих коштів товариство-переможець повернуло на рахунок КНП, а 4,5 млн грн перерахувало на рахунок іншого підприємства з ознаками фіктивності за нібито надані послуги з виготовлення відеоматеріалів. Фактично ж ці послуги не надавались.

У ході досудового розслідування також встановлено, що акти виконаних робіт підписані до моменту фактичного надання послуг. При цьому, поставлені зрештою відеографічні матеріали не відповідали технічним вимогам, встановленим договором, або ж взагалі фактично не були виготовлені.

Правоохоронці також з’ясували, що до виготовлених за цією «схемою» за кошти держави відеоматеріалів, фігурантами було обмежено доступ для звичайного користувача.

В ході проведення судової економічної експертизи фахівцями КНДІСЕ встановлено, що загальна сума збитків, завданих бюджету Києва за двома договорами між КНП і приватним підрядником, становить 4,9 мільйона гривень.

Наразі детективи БЕБ завершили досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт стосовно керівника одного з комунальних підприємств, яке підпорядковується Київській міській державній адміністрації, та директора товариства за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Обвинуваченим загрожує до дванадцяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

 

Tweet
Джерело матеріала
loader