Нетаньяху скасував візит свого міністра оборони до США
Нетаньяху скасував візит свого міністра оборони до США

Нетаньяху скасував візит свого міністра оборони до США

Нетаньяху скасував візит свого міністра оборони до США

Лідер Ізраїлю вважає, що візит не на часі.

Ізраїль скасував заплановану на середу зустріч міністра оборони Йоава Галланта з міністром оборони США Ллойдом Остіном, пише The Hill із посиланням на заступницю речника відомсттва Сабріну Сінгх.

«Нас щойно повідомили, що міністр Галлант відкладає свою поїздку до Вашингтона, округ Колумбія. Міністр Остін з нетерпінням чекає скорої зустрічі», — сказала Сінгх. 

Остін мав зустрітися  зі своїм ізраїльським колегою в Пентагоні в середу, Галант також мав заплановану зустріч з радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном. 

Однак джерела стверджують, що  за кілька годин до того, як Галлант мав почати свою поїздку, прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху повідомив, що не схвалює цей візит і що йому слід зачекати, поки ізраїльський лідер поговорить з президентом Байденом. Лідери обох країн не розмовляли майже 50 днів на тлі напруженості через війну Ізраїлю в секторі Гази та конфлікту між Ізраїлем і “Хезболлою” в Лівані.

Нетаньяху, у свою чергу, відклав власну поїздку до результатів схвалення кабінетом політичних і безпекових питань щодо запланованих дій Ізраїлю проти Ірану.

В офісі прем'єр-міністра повідомили виданню, що цей крок є логічним, адже поїздка Галланта не має сенсу, доки Ізраїль не прийняв чіткого рішення щодо відповіді Ірану.

Сінгх сказала, що знає про ці повідомлення, і що вона «триматиметься осторонь ізраїльської політики».

Відповідаючи на запитання, чи вплине це скасування на реакцію Ізраїлю на удар Ірану, Сінгх відповіла, що не говоритиме за ізраїльтян.

«Ми, звичайно, можемо залишатися на зв’язку, незалежно від того, чи буде це особиста зустріч — якщо вона буде запланована на пізніший час — або  телефоном», — сказала вона.

Представниця Пентагону додала, що Вашингтон продовжує консультуватися з ізраїльтянами щодо того, якою може бути відповідь Тегерану.

Адміністрація Байдена намагалася вберегти Ізраїль від удару по Ірану, який підвищує шанси на ширшу регіональну війну, при цьому Байден виступив проти нападу на іранські ядерні об’єкти та нафтові родовища. 

Після появи новин про скасовану поїздку Галланта голова партії Ізраїльської національної єдності Бенні Ганц розкритикував Нетаньяху, заявивши, що його дії з особистих і політичних міркувань шкодять безпеці країни в критичний момент.

«Прем’єр-міністр, для якого безпека Ізраїлю є головним пріоритетом, відправлятиме міністра оборони» та узгоджуватиме з ним меседжі», — сказав Ганц у заяві на X.

Джерело матеріала
loader
loader