Гуманітарне розмінування: кожній ділянці планують присвоювати ступінь пріоритетності
Гуманітарне розмінування: кожній ділянці планують присвоювати ступінь пріоритетності

Гуманітарне розмінування: кожній ділянці планують присвоювати ступінь пріоритетності

Міністерство економіки презентувало концепцію пріоритезації в гуманітарному розмінуванні та формулу, за якою визначатимуть ступінь пріоритетності кожної ділянки.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба міністерства.

"Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний на засіданні міжвідомчої робочої групи представив концепцію системи пріоритезації в гуманітарному розмінуванні та формулу, на основі якої кожній ділянці присвоюватиметься ступінь пріоритетності", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що концепція розроблена Мінекономіки спільно із Центром гуманітарного розмінування за підтримки Програми розвитку ООН.

«Ми будуємо систему, яка на основі зібраних даних та прописаного алгоритму визначатиме, які ділянки доцільно розміновуватив першу чергу. Головними перевагами системи пріоритезації є прозорість обрахунків і те, що присвоєння статусу ділянок здійснюється виключно на основі зібраних даних, а самі дані обробляються дуже швидко», - сказав Безкаравайний.

Гуманітарне розмінування: кожній ділянці планують присвоювати ступінь пріоритетності - Фото 1

Фото: me.gov.ua

Для визначення черговості розмінування ділянок автоматизована система використовуватиме коефіцієнти економічного, соціального, екологічного потенціалу, а також безпековий коефіцієнт, який буде ключовим.

Мінекономіки закликало представників урядових та неурядових організацій долучитися до формування коефіцієнтів.

У свою чергу, народний депутат, голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко пояснив, що важливим елементом має стати реєстр імовірно забруднених та забруднених територій, над яким зараз працюють Мінекономіки, ЦГР та ДСНС.

Як повідомлялося, через заміновані території Україна щорічно втрачає 11,2 млрд дол., що становить 5,6% ВВП країни 2021 року. За оцінкою Світового банку, для розмінування всієї території України знадобиться майже 35 млрд дол.

Станом на початок вересня цього року, українські аграрії використовують понад 150 тис. га ріллі, обстеженої, очищеної чи розмінованої саперами. В Україні гуманітарним розмінуванням займається 51 сертифікований оператор.

Теги за темою
ООН Мінекономіки
Джерело матеріала
loader