Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений»
Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений»

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений»

Стрічка розповідає про експедицію співробітників Національного музею історії України у Другій світовій війні у щойно звільнений Ізюм у вересні 2022 року.

4 жовтня в Американському домі за участі творчої групи відбувся передпоказ документального фільму «Ізюм. Звільнений», над виробництвом якого працювала кінокомпанія Smart Movie.

Знімальна група стрічки вирушила разом із музейниками на Харківщину в експедицію для того, щоб фільмувати процес збирання воєнних артефактів для майбутніх експозицій. За словами режисера документального фільму Дмитра Чорного, на той момент і думки не було, що з цієї поїздки вони привезуть такий відеоматеріал, що з нього можна буде зробити фільм. Він розповів, що все почалося зі знайомства з директором музею Юрієм Савчуком і захоплення роботою, яку під час повномасштабного вторгнення виконують музейники.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 1

 Дмитро Чорний і Юрій Савчук презентують документальний фільм «Ізюм. Звільнений»

«Вони роблять виставки про війну в стилі сучасного мистецтва. Їх цікаво дивитись і вони містять важливі сенси. Коли дізналися, що вони їдуть в експедицію, то ми запропонували свою допомогу у фільмуванні їхньої роботи. Думали спочатку, що просто для архіву. Але коли ми приїхали в Ізюм, побачили людей, послухали їхні історії, то зрозуміли, що з цього можна зробити щось більше. Щойно звільнений Ізюм, заміновані поля, розповіді людей — усе це сформувалося в історії. Матеріалу зібралося багато — і ми вирішили робити фільм», — розповідає Дмитро Чорний.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 2

  Дмитро Чорний

Серед присутніх на передпоказі фільму був генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, чия робота стала поштовхом і натхненням для створення документальної стрічки. Він опинився у трохи не звичній для себе ролі — головного героя фільму. «Скажу відверто, я дуже не люблю телевізійні речі, до яких у той чи той спосіб причетний. А у цьому випадку мушу визнати, що, як не дивно, я толерую свою участь у цьому проєкті», — у коментарі «Детектору медіа» говорить Юрій Савчук.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 3

 Юрій Савчук

Він також розповів, що музей із перших днів повномасштабного вторгнення документує війну, займається фотофіксацією та формуванням колекцій, на підставі яких у майбутньому буде формуватися та відтворюватися пам’ять про війну. Першою експедицією, у яку вирушили співробітники музею, була поїздка на Київщину, на другий день після її звільнення. Далі було здійснено ще багато експедицій у звільнені населені пункти. За їхніми результатами була представлена виставка «Україна — розп’яття», яка привернула увагу з боку різних інституцій, зокрема й кінокомпанії Smart Movie.

«Дмитро Чорний із командою приєдналися до нас в експедиції на Харківщину. І вийшов фільм, який розповідає про одну з музейних експедицій, метою якої є формування історичної пам’яті. Це актуально і сьогодні, і для наступних поколінь. Я хотів би сказати, що головним героєм він і є, людина, яка поїхала, яка надихнулася цим, яка завершила цю роботу і яка намагається її поширювати», — сказав Юрій Савчук.

Над створенням документального фільму «Ізюм. Звільнений» працювали режисер і оператор-постановник Дмитро Чорний, режисер монтажу Микита Кущ-Шевальов, продюсерка Олена Котовська, креативний продюсер Костянтин Рильов.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 4

  Команда, яка працювала над створенням фільму

До команди стрічки як саундпродюсерка доєдналася співачка й авторка пісень Камалія, її пісня «Кулями» стала саундтреком документального фільму. Вона розповіла, що тематика пісень з її альбому «Сильна як ніколи», над яким працювала під час війни, дуже співзвучна з тематикою фільму, а оскільки Дмитро Чорний, із яким вона давно знайома, їх чув, то й запропонував співпрацю.

«Ці пісні — про любов до країни, патріотизм, про силу духу нашого народу. Мені надіслали робочі матеріали фільму, скинули синопсис, пізніше запросили стати саундпродюсеркою стрічки. Моя пісня “Кулями” дуже класно вписалась у фільм. Я думаю, що ця пісня і музика — просто одне ціле з відео. Пісня народилася в перший місяць повномасштабного вторгнення, тому там стільки болю, стільки емоцій, стільки надії. Я дуже пишаюся, що взяла участь у створенні цього фільму», — коментує Камалія.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 5

  Камалія

Співачка розповіла «Детектору медіа», що це не перший її досвід як саундпродюсерки, пригадала, що у 14 років її запросили написати пісню для юнацької програми УТ-1. Камалія тоді для телепередачі написала три пісні. Пізніше її музика звучала в українському фільмі «Сім діб до весілля» й у голлівудському екшні Officer Down. «Але досвід саундпродюсерки у такій серйозній документальній роботі — це вперше. І дуже почесно», — пояснила Камалія.

Документальний фільм «Ізюм. Звільнений» захоплює увагу глядачів буквально з перших кадрів, бо є відображенням воєнної реальності, у якій живуть українці. Соняшникове поле, з якого стирчить російська ракета. Дорога з Харкова в Ізюм із руйнуваннями обабіч і ремонтними бригадами, які лагодять шлях. Потрощений ворожими снарядами ліс і покинутий усіма худий і брудний кіт, який дивиться прямо в камеру. Це перші кадри стрічки. Далі творці фільму, що слідують за музейною експедицією, роблять відеофіксацію всіх наслідків війни та російської окупації, зосереджуючи увагу на знайдених артефактах, які ввійдуть до музейної експозиції.

  Кадр із фільму «Ізюм. Звільнений»

Фільм «Ізюм. Звільнений» містить кілька історій, які об’єднані загальною канвою. Учасники експедиції зустрічають людей, які пережили окупацію, залишившись на руїнах своїх домівок і власного життя. Вони зберегли при цьому віру в серці та вірність рідній землі та своїй Батьківщині. Руїни ізюмської школи №4, яка має 140-річну історію, Свято-Георгіївського скиту Святогірської Успенської Лаври в селі Долина, братські могили, у деяких із яких поховані цілі родини. Жодного вцілілого будинку не лишилось і в селі Кам’янка.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 6

 Кадр з фільму «Ізюм. Звільнений»

Фінальним акордом документальної стрічки є розмова з ізюмцем Сергієм і його дружиною Людмилою, які пережили окупацію в рідному місті. Щоденник Сергія, який він писав в окупації у звичайних зелених шкільних зошитах, став першим докладним письмовим свідченням окупації та важливим документом для роботи істориків, особливо в подальшій перспективі вивчення російсько-української війни.

Артефакти експедиції в Ізюм увійшли в музейну експозицію, яка побувала в 30 країнах світу. Однією з найважливіших стала експозиція в Нью-Йорку, навпроти будівлі ООН, яку відвідали посли з 65 країн.

Глядачам, які завітали на показ фільму в Американському домі, презентували й фотокнигу «Ізюм. Звільнений», яка складається з кадрів із документального фільму, редакторкою якої є Олена Котовська.

Документування війни та наслідків окупації: у Києві відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» - Фото 7

 Олена Котовська презентує фотокнигу

«Спочатку це було “А знімімо, як музей збирає артефакти для своєї експозиції?”. А потім було зібрано такий цікавий матеріал, із якого вийшов фільм, над яким дуже цікаво було працювати. Це не просто документальний фільм, це перший український фільм з елементами доповненої реальності. Під час перегляду фільму можна перейти за qr-кодом і побачити інший вимір показаного. Ми хочемо залучити до перегляду фільму молодь, тому він із доповненою реальністю», — говорить продюсерка фільму Олена Котовська.

З 17 жовтня стартує показ документального фільму «Ізюм. Звільнений» в українському прокаті. Половину прибутку від нього виробники обіцяють спрямувати на підтримку 3-ї штурмової бригади.

Фото: Марина Брикимова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
російська агресія українське кіно
Джерело матеріала
loader