Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024
Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024

Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 7 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Фальшивий культ особистості російського диктатора остаточно сформовано
  2. Феодосійські «петарди» на путінському святковому торті
  3. Чому Пєсков і Захарова підтримали поламану «Россию»
  4. Про що свідчить ювілейна воєнна десятирічка Путіна

Фальшивий культ «особистості» російського диктатора остаточно сформовано

«Путін не вважає день народження та інші свята приводом для підвищеної уваги особисто до себе, а не його роботи», ― постійно нагадують в Кремлі.

НАСПРАВДІ, до 72-го дня народження Путіна у Росії остаточно сформувався його культ. Причому у привітаннях змагались не тільки у самій РФ. Наприклад, видання «РИА Новости» опублікувало хорове відеопривітання «цареві» від мешканців ЦАР.  

Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024 - Фото 1

Соловйов похизувався тим, що в італійському місті нібито вивісили банер з привітаннями Путіну.

Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024 - Фото 2

ТАСС розповів, що окупований Донецьк заполонили плакати з цитатами Путіна.

Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024 - Фото 3

А в самій Росії:

–        Дітлахів змусили плести маскувальні сітки на честь дня народження Путіна. У дитячих садках діти бажали йому «мирного неба над головою» і «грошей». Привітання на тлі портретів Путіна із промовами про «значні успіхи Росії під його керівництвом» опублікували щонайменше 30 шкіл із різних регіонів РФ.

–        Telegram-канал «Радонеж» проголосив Путіна «імператором усього православного світу».

–        Російський індекс наукового цитування (РІНЦ) назвав Путіна «найбільш цитованим ученим серед керівництва країни».

У вчорашньому шабаші було ще багато всього, проте весь світ знає, що культ особистості Путіна цілком штучний і рано чи пізно розвалиться. Так було зі Сталіним, так буде і з Путіним. В Росії, як завжди, нічого нового. 

Феодосійські «петарди» на путінському святковому торті

Втім, свій перший «подарунок» Путін отримав ще вночі проти 7 жовтня з України, коли на нафтобазі у Феодосії «сталася сильна пожежа». «Жертв і постраждалих немає. Працюють розрахунки МНС», – заспокоював очільник окупаційної адміністрації міста Ігор Ткаченко. Причину «загоряння» він, звісно, офіційно не назвав.

НАСПРАВДІ, нафтобаза потрапила під удар безпілотників. Варто зауважити, що це не просто нафтобаза, а «Морський нафтовий термінал», який є найбільшим у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів (250 тисяч кубометрів). Фактично, це перевальний вузол, який може цілий рік приймати танкери з нафтою і мазутом, зберігати їх на своїй території та здійснювати відвантаження по всьому півострову.

У березні 2024 року термінал вже атакували дрони. Тоді було пошкоджено магістральний трубопровід для перекачування палива. Також він зазнавав атак у грудні та листопаді минулого року.

Показово, як тоді і зараз метушилася місцева «влада». Протягом якихось пари годин спочатку запровадили режим надзвичайного стану, потім його скасували, а потім запровадили знов.

Цей «надзвичайний» інформаційний хаос промовисто свідчить про управлінські компетенції окупаційної влади, яка не в змозі (або боїться) вирішувати абсолютно типові питання. Типові ― тому що денафтофікація Росії вже стала звичним явищем і певні алгоритми реагування вже мали б бути відпрацьовані. Але вони й досі метушаться. 

А в цьому випадку, скоріш за все, окупанти намагалися не зіпсувати день народження Путіна. Проте загасити феодосійські «петарди» на святковому торті так і не вдалося. 

Естафета привітань Путіну з Чорного моря перекинулася на Балтійське, де тральник російського військового флоту «Александр Обухов», як повідомило ГУР України, «захлинувся, зазнавши важких пошкоджень ― через загадкову появу отвору у газоході до двигуна».

Зазначимо, у квітні цього року українські розвідники під час операції «Рибалка» знешкодили ще один корабель Балтійського флоту ― ракетний катер «Серпухов».

А загалом за час повномасштабного вторгнення Росія вже втратила 28 кораблів і катерів, зокрема, флагман свого Чорноморського флоту крейсер «Москва», а також один підводний човен. Схоже, тепер настає черга і Балтійського флоту.

Чому Пєсков і Захарова підтримали поламану «Россию»

А ще у Путіна в день народження зламалося телебачення. Хакерська атака на ВГТРК зупинила онлайн-трансляцію і заблокувала етер найбільшого пропагандистського медіахолдингу «Россия сегодня» з усіма його чисельними каналами. 

НАСПРАВДІ, відповідальність за атаку на ВГТРК взяло на себе хакерське угруповання Sudo rm-RF. «Привітали Путіна з днем народження», ― підтвердили хакери.

Про потужність нової хакерської атаки свідчить і реакція влади. Спікер МЗС РФ Захарова пообіцяла «порушити в міжнародних організаціях питання злому», а Пєсков висловив «підтримку холдингу з боку Кремля». 

У звичайній ситуації обидва головні офіційні голоси путінської пропаганди просто б ігнорували питання або знизили рівень проблеми, щоб не псувати свято вождю.

Про що свідчить ювілейна воєнна десятирічка Путіна

І наостанок – вишенька на путінському святковому торті. Подарунком ISW став підрахунок, згідно з яким за рік наступу на Покровському напрямку (без урахування інших) Росія втратила кількість техніки, що дорівнює майже п’ятьом дивізіям: 1830 одиниць, з яких 539 танків і 1020 БМП/БТР. При цьому майже 80% цієї техніки втрачено безповоротно.

НАСПРАВДІ, вже цікаво рахувати не стільки техніку, скільки час. Путін впродовж свого 24-річного правління витратив на агресію проти України понад 10 років. І якщо «історичний» задум Путіна полягає в тому, щоб воювати з нею ще кілька років, то не важко підрахувати, до чого це зрештою призведе.

Путін продовжує ще більше вкладатися у війну, яку не може виграти. Про останнє йому кажуть всі, включно з Сі Цзіньпіном (який протягом дня так його і не привітав). Й навіть Z-пропаганді все важче знаходити «перемоги». 

І як би Путін не силкувався обдурити росіян, він не в змозі обдурити власний годинник. Коли він розв’язав Другу чеченську війну, йому було 48 років. Зараз вже 72. Коли він почав війну проти України, то виглядав так: 

Чотири подарунки на 72-річчя Путіна: дайджест пропаганди за 7 жовтня 2024 - Фото 4

Зараз – відомо як. Путін старіє на очах і це незаперечний фотографічно-біологічний факт. А заявлені ним переможні цілі з бронюванням київських ресторанів на 27 лютого 2022 року розбилися об українську броню. Насамперед людську. І це також доконаний факт. 

І саме такою є об’єктивна, а не паралельна реальність, яку для Путіна створювали на різноманітних фейкових «референдумах», починаючи з 2014 року. Тому ювілейна воєнна десятирічка Путіна лише зайвий раз доводить, що усе його життя насправді пішло українському коту під хвіст.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader