Чому коти кусаються: основні причини на думку експертів
Чому коти кусаються: основні причини на думку експертів

Чому коти кусаються: основні причини на думку експертів

Чому кіт, кішка кусає людину: причини та як цьому запобігти

Коти та кішки не лише наші друзі, домашні улюбленці та джерело радості, але й істоти зі своїм характером та потребами, щобільше по природі — це хижаки. Тому ці тваринки можуть і вкусити та подряпати. Характер та причини укусів можуть бути різними, багато що залежить від виховання. характеру кішки та нашої з нею взаємодії. Одна справа, укуси та дряпання кошеняти поки  воно маленьке ще не виховане та не контролює свою поведінку, інша справа, якщо так веде себе доросла тварина. 

Дослідник котів і письменник зі штату Колорадо Моді Рамоса розповідає, чому кіт кусає "без причини", і які причини під цим криються.

  • На думку дослідника, коти часто  кусають, бо хочуть привернути до себе увагу. "Укус кота — це їхній спосіб сказати «Зверніть увагу на мене, прямо няв!» Якщо ваша кішка не отримує те, що хоче, саме тоді, коли вона цього хоче, що ж, вона не соромиться повідомляти про свої бажання. Таке трапляється з багатьма власниками кішок, коли вони працюють вдома за комп'ютером. До речі, це одна з причин, чому кішки люблять лежати на клавіатурі — вони хочуть уваги, бути ближчими до господаря. Ну і ще тому, що клавіатура ноутбука приємна і тепла.
  • Крім того, своїм укусом кіт чи кішка може сигналізувати про те, що вони голодні, що пора наповнити миску кормом.  
  • Гірше, коли  укуси кота чи кішки часті, скоріше за все — це свідчить про те, що тварина не навчена поводитися,  її ніколи не вчили правильно гратися без зубів і кігтів. Кішки, як дикі, так і домашні, вчаться належним котячим манерам у своїх одноплемінників. Коли кошеня надто сильно кусає свого брата або сестру, брат або сестра дає відсіч, таким чином, повідомляючи, що їм це не подобається. Таким самим чином  можна навчити кошеня правильно грати з вами без зубів і пазурів, для цього потрібно дати йому знати, що вам це не подобається. . 

На жаль, кіт може кусати господаря не лише, щоб привернути його увагу до себе чи своїх потреб. Це може бути проявом агресії для якої завжди є причини.

Чому кішка, кіт кусає людину 

На думку експертів, найчастіше кішка кусається та дряпається з таких причин:

  • Кіт чи кішка хворіють, погано себе почувають, відчувають біль. Тварина не може зрозуміти, чому її болить, тому вона стає роздратованою та може бути агресивною навіть до господаря. У цьому випадку кота потрібно  відразу віднести до ветеринара. 
  • Тварина може боятися незнайому людину, яка з нею зараз контактує.  Страх може бути однією  з основних причин агресії. 
  • Кіт чи кішка може вкусити людину, коли вона настирливо пропонує свою увагу та порушує особистий простір тварини. Не всі коти люблять, коли їх беруть на руки, гладять тощо. Звичайно кіт чи кішка може вкусити людину, коли вони мають негативний досвід спілкування з людьми.
  • Коли у вашому домі з’явилися кошенята, кішка може стати агресивнішою. Вона може кусати, атакувати без попередження, тому дуже важливо забезпечити їй з кошенятами спокій та захист. 
  • Тварина намагається продемонструвати, хто в домі головний. В такому випадку потрібно обережно показати їй її місце. 
  • Якщо улюбленець грається та виражає за допомогою гри свою любов, не розраховуючи свої сили, укуси та подряпини можуть бути достатньо болючими. Однак, улюбленець робить вам боляче не навмисно. 

У будь-якому випадку, за яких би причин тварина не зробила вам боляче, їй потрібно дати це зрозуміти.

Як вчинити, якщо тварина вас вкусила

Щоб попередити неадекватну поведінку кота чи кішки, бажано виховувати тварину з перших місяців життя. А, якщо вас сильно вкусив вуличний кіт, обов’язково сходіть до лікаря, за потреби зробить щеплення проти сказу. 

  • Якщо кіт зробив вам боляче, обов'язково дайте тварині про це знати. Голосно скажіть «не можна», або будь-яку іншу схожу команду. Якщо кіт грався з вами, варто  перервати гру та піти до іншої частини кімнати.
  • Ще один варіант дати тварині зрозуміти, що вона поводиться неправильно, – це сплески або клацання пальцем, які відразу відвертають увагу кота від гри та дають змогу краще зрозуміти їм свої дії.
  • Не грайтеся з котом, коли він того не хоче, тим більше не дратуйте тварину.
  • Використовуйте для гри  спеціальні іграшки, які тварина зможе дряпати та кусати з тією силою, з якою захоче.
  • Не бийте тварину, не застосовуйте ніякого фізичного покарання. Найефективніший спосіб ‒ це використання позитивного підкріплення за гарну поведінку.

Агресія у відповідь на укус тварини не призведе до бажаного результату. Від цього улюбленець тільки почне менше вам довіряти, або стане ще агресивнішим. Наберіться терпіння, і тоді стосунки з домашніми улюбленцями будуть міцними та доброзичливими.

Джерело матеріала
loader