Bloomberg: Союзники України помічають зміни у підході Києва до завершення війни
Bloomberg: Союзники України помічають зміни у підході Києва до завершення війни

Bloomberg: Союзники України помічають зміни у підході Києва до завершення війни

Західні союзники України помітили ознаки того, що президент Володимир Зеленський може бути готовий прийняти більш гнучкий підхід щодо завершення війни з Росією, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, близькі до НАТО.

За словами офіційних осіб, які побажали залишитися анонімними через конфіденційний характер переговорів, українські посадовці дали зрозуміти, що готові визнати необхідність розгляду варіантів завершення конфлікту. Це відбувається на тлі наближення третьої зими війни та ознак послаблення західної підтримки.

Зеленський публічно підтвердив ключові вимоги України щодо завершення війни, включаючи повне виведення російських військ з окупованих територій та членство України в НАТО. Цього тижня він знову виключив можливість "торгу" щодо українського суверенітету чи території.

Однак, за інформацією Bloomberg, президент України готує новий "план перемоги", який передбачає "чіткі, конкретні кроки для справедливого завершення війни". Зеленський заявив: "Ми запрошуємо наших партнерів визначити, як вони бачать кінець цієї війни, місце України в глобальній архітектурі безпеки та спільні кроки, які можуть спрямувати цю війну до завершення".

Джерела Bloomberg повідомляють, що американські офіційні особи попросили Київ сформулювати дорожню карту потреб на наступний рік, включаючи військове обладнання, допомогу в промисловому розвитку та фінансову підтримку.

Важливим елементом будь-яких майбутніх переговорів буде членство України в НАТО. За інформацією видання, президент США Джо Байден зазнає тиску щодо надання Києву явного запрошення приєднатися до альянсу. Хоча малоймовірно, що американський президент зробить це, таку пропозицію розглядають як потенційну "козирну карту" для будь-яких переговорів за участю Кремля.

Один з офіційних представників НАТО зазначив, що оскільки Росія розглядає членство в НАТО як неприйнятне, незрозуміло, яка формула зможе зібрати всі сторони за столом переговорів.

Bloomberg підкреслює, що жодне офіційне джерело не згадувало про конкретні поступки. Зеленський залишається непохитним у відмові від будь-яких розмов про передачу території. Минулого тижня український уряд спростував інформацію про те, що міністр закордонних справ Андрій Сибіга обговорював "територіальні компроміси" під час зустрічей в ООН минулого місяця.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader