24 жовтня — відкриття виставки World Press Photo у Києві
24 жовтня — відкриття виставки World Press Photo у Києві

24 жовтня — відкриття виставки World Press Photo у Києві

Виставка триватиме з 25 жовтня по 17 листопада у Музеї кіно Довженко-Центру.

У четвер, 24 жовтня, о 18:00 у Музеї кіно Довженко-Центру відбудеться відкриття виставки World Press Photo. Виставка триватиме до 17 листопада.

Вхід у перший день вільний. Протягом усього періоду проведення виставки: вхідний квиток для дорослого – 100 гривень, пільговий квиток – 50 гривень (школярі, студенти, пенсіонери), благодійний квиток – 1 гривня (для дітей до 10 років, членів FIAF та ICOM, партнерів Довженко-Центру, осіб з інвалідністю 1-2 групи, учасників бойових дій).  

Цьогоріч переможцем у категорії «Світлина року» став фотограф Мохаммед Салем зі світлиною «Палестинська жінка обіймає тіло загиблої племінниці», зробленою в Секторі Гази. А в категорії «Відкритий формат» перемогу здобула серія світлин «Війна це особисте» української фотографки Юлії Кочетової.

У межах виставки, організаторами якої в Україні є Odesa Photo Days Festival, представлять 129 фотографій, які документують війну, протести, міграційні й кліматичні кризи та інші важливі події 2023 року. Фіналістів обирали з понад 61 тисячі робіт, надісланих 3851 учасником зі 130 країн світу. Усі фото — переможці регіональних конкурсів у номінаціях «Довгостроковий проєкт» та «Відкритий формат», а також дві спеціальні відзнаки.

«Ці відібрані роботи є свого роду гобеленом нашого сучасного світу, зосередженим на зображеннях, які, на нашу думку, створені з повагою та чесністю, здатні говорити універсально та відгукуватися далеко за межами їхнього походження. Це можливість віддати належне роботі фотожурналістів і документальних фотографів усього світу – зробленій із мужністю, інтелектом і винахідливістю – та підкреслити важливість історій, які вони розповідають, часто в неймовірних обставинах»Фіона Шилдс, керівник відділу фотографії The Guardian та голова глобального журі конкурсу World Press Photo 2024.

Загалом в експозиції будуть представлені роботи кожного з 31 регіонального переможця з 24 країн світу: Аргентини, Австралії, Азербайджану, Бразилії, Канади, Китаю, Демократичної Республіки Конго, Франції, Німеччини, Індії, Індонезії, Ірану, Японії, М'янми, Держави Палестина, Перу, Філіппін, Південно-Африканської Республіки, Іспанії, Тунісу, Туреччини, України, Сполучених Штатів та Венесуели.

Цьогорічними фіналістами європейського регіону стали дві серії з України — проєкт Йоганни Марії Фріц «Гребля Каховської ГЕС: повінь у зоні бойових дій», зроблених під час евакуації цивільних під час повені, а також проєкт «Війна це особисте» української фотографки Юлії Кочетової, у якому переплітаються фотографічні зображення, поезія, відеокліпи та музика, завдяки чому авторка має змогу транслювати досвід війни через власний досвід.

«Для нас є важливим знову показати виставку World Press Photo в Україні, бо це візуальні історії зі всього світу, які нагадують про актуальні проблеми в різних куточках планети. А війна в Україні підкреслює взаємозв'язок між усіма країнами. Особливо цінно бачити роботи з України серед переможців – це ще один вагомий прояв підтримки з боку міжнародної спільноти»Катерина Радченко, кураторка та засновниця міжнародного фестивалю сучасної фотографії Odesa Photo Days, голова європейського журі World Press Photo 2023.

Проведення виставки в Україні відбувається за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Фундація World Press Photo — незалежна організація, яка займається підтримкою фотожурналістів, фотографів-документалістів та сприяє розвитку світової фотожурналістики. Організація має власну академію, проводить майстеркласи та семінари.

Odesa Photo Days — міжнародний фестиваль сучасної фотографії, заснований 2015 року як реакція на війну на сході України та анексію Криму. З 24 лютого 2022 року фестиваль не проводять, натомість команда працює з українськими фотографами та міжнародною спільнотою, аби поширювати інформацію про війну в Україні та допомагати тим, хто постраждав від війни.

Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) – найбільший кіноархів України, в якому зберігається понад 7 000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader