На минулому тижні в Україні намітилася тенденція повішення відпускних цін на столові буряки. Варто зазначити, що, незважаючи на доволі невисокі темпи збуту цих коренеплодів, більшість виробників вирішили переглянути ціни в бік підвищення. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.
Так, тільки з початку минулого тижня буряк в Україні подорожчав у середньому на 20%. В п’ятницю відвантаження цієї продукції відбуваються по 10-14 грн/кг ($0,24-0,34/кг) залежно від якості, обсягу партії та регіону виробництва. Тижнем раніше ціновий діапазон у цьому сегменті ринку перебував на рівні 8-12 грн/кг ($0,19-0,29/кг), а реалізація цієї продукції здійснювалася стабільними темпами.
Основним фактором подорожчання в даному сегменті стало те, що більшість господарств призупиняють продажі буряків в очікуванні поліпшення цінової ситуації на ринку і відправляють основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують тільки надлишки, внаслідок чого загальна пропозиція коренеплодів на ринку стала скорочуватися.
Варто зазначити, що наразі ціни на буряки в Україні вже в середньому в 2 рази вищі, ніж на початку жовтня попереднього року. Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів почати розпродаж буряків зі сховищ, що призведе до збільшення поставок і, як результат, до зниження цін.