В Україні затримали шахраїв, які видурювали гроші під виглядом служби безпеки банку
В Україні затримали шахраїв, які видурювали гроші під виглядом служби безпеки банку

В Україні затримали шахраїв, які видурювали гроші під виглядом служби безпеки банку

Шахраї налагодили діяльність шахрайського call-центру на території Донеччини й виманювали гроші у громадян за допомогою так званого вішингу (від англ. voice — «голос»; fishing — «рибалка»).

Вішинг - це вид телефонного шахрайства з використанням методів соціальної інженерії, пов'язаний з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації, спонуканнями до переказу коштів на картку злодіїв за допомогою голосових дзвінків тощо.

Шахраї телефонували громадянам під виглядом працівників служби безпеки банків і повідомляли про начебто підозрілі фінансові операції з їхніми картками. У процесі розмови фігуранти переконували людей виконати їхні інструкції та вказівки, в результаті чого отримували повний доступ до онлайн-банкінгу жертв. Надалі грошові кошти з рахунків потерпілих зловмисники перераховували на картки дропів та переводили в готівку.

461755768_879659744344927_378210828352228073_n.jpg (462 KB)

Зараз встановлено 24 громадянина України, які постраждали від дій шахраїв. Сума збитків перевищує 3 мільйони гривень.

Правоохоронцями було проведено санкціоновані обшуки за місцями мешкання фігурантів. Вилучено мобільні телефони, сім-картки, банківські картки, чорнові записи та документацію, що підтверджує їхню протиправну діяльність.

Слідчі оголосили чотирьом учасникам організованої групи підозру за ч. 4, 5 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство). Трьом з них судом обрано запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Тривають слідчі дії для встановлення повного кола осіб, причетних до шахрайської схеми, точної кількості потерпілих та остаточної суми завданих збитків. Можлива додаткова кваліфікація дій зловмисників.

Джерело матеріала
loader
loader