Україна не продовжить угоду з транзиту російського газу, - Шмигаль
Україна не продовжить угоду з транзиту російського газу, - Шмигаль

Україна не продовжить угоду з транзиту російського газу, - Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна не планує продовжувати угоду про транзит російського газу після завершення її терміну дії у 2025 році.

Про це він повідомив під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.

"Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії", - наголосив Шмигаль.

За словами українського прем'єра, стратегічною метою України є накладення санкцій на російський газ та позбавлення Кремля прибутків від продажу вуглеводнів. Шмигаль зазначив, що Україна розуміє залежність деяких країн, зокрема Словаччини, від російського газу, але розраховує на поступову диверсифікацію поставок.

Водночас, Шмигаль підкреслив готовність України виконувати свої зобов'язання відповідно до угоди про асоціацію з ЄС та договору до Енергетичної Хартії.

Раніше прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо висловив контроверсійну думку щодо війни в Україні. За його словами, конфлікт триває через підтримку Заходу, який прагне "поставити росіян на коліна".

Фіцо також заявив, що підтримує членство України в Європейському Союзі, хоча вважає це "закритим шляхом" на найближчі роки. Однак він категорично виступає проти вступу України до НАТО, стверджуючи, що це може призвести до "третьої світової війни".

Щодо оборонних витрат, словацький прем'єр підтвердив, що його країна виконує зобов'язання перед НАТО щодо виділення 2% ВВП на оборону. Проте він не планує збільшувати ці витрати і допускає можливість спрямування частини коштів на цивільні проекти.

Теги за темою
Денис Шмигаль
Джерело матеріала
loader
loader