Верховна Рада обмежила депутатам використання Telegram
Верховна Рада обмежила депутатам використання Telegram

Верховна Рада обмежила депутатам використання Telegram

Народним депутатам заборонили обмінюватися робочою інформацією у Telegram. Обмеження стосовно користування месенджером прийняла Верховна Рада відповідно до рекомендацій РНБО. Про це повідомив очільник комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у Facebook.

Відповідно до розпорядження, передбачені такі заходи:

  • Обов’язкове використання двофакторної аутентифікації, заборона синхронізації контактів.
  • Заборона передачі робочої інформації через месенджер Telegram.
  • Обмеження використання Telegram на службових комп'ютерах і особистих пристроях, що використовуються для роботи.
  • Технічні обмеження доступу до месенджера і контроль за спробами несанкціонованого входу на робочих пристроях.

- Думаю, що такі заходи безпеки цілком логічні. На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях. Чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики, - пояснив Юрчишин. 

Юрчишин підкреслив, що обмеження стосуються лише апарату Верховної Ради і не впливають на приватне використання месенджера.

  • 5 серпня голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв підтримав ініціативу щодо розробки "простого законопроєкту", що надасть можливість забороняти соціальні мережі, які не співпрацюватимуть з Україною.
  • 20 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки заборонив чиновникам та військовим користуватися Telegram на службових пристроях.
  • 24 серпня у Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова, куди він прилетів з Азербайджану. Йому пред'явили обвинувачення у 12 правопорушеннях, всі вони пов'язані з діяльністю Telegram. 28 серпня Дурова відпустили, заборонивши покидати країну.
  • 23 вересня Дуров заявив, що Telegram надасть IP-адреси правоохоронним органам.
Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader