У Франції засудили двох чоловіків за жорстоке побиття фотографа місцевої газети
У Франції засудили двох чоловіків за жорстоке побиття фотографа місцевої газети

У Франції засудили двох чоловіків за жорстоке побиття фотографа місцевої газети

Після жорстокого нападу 65-річний Крістіан Лантенуа провів рік у лікарні і зараз на 80% покалічений. Нападники отримали дванадцять та чотири роки позбавлення волі.

У Франції засудили двох чоловіків за напад на фотографа місцевої газети L'Union — L'Ardennais Крістіана Лантенуа під час виконання ним журналістських обов'язків. Про це повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Вирок виніс минулого четверга, 3 жовтня, суд у справах неповнолітніх у Марні, департаменті на сході Франції.

Напад на Крістіана Лантенуа стався в Реймсі в лютому 2021 року, коли фотограф висвітлював підготовку до бійки, яка мала відбутися в Круа-Руж, неблагополучному районі Реймса. Після жорстокого нападу 65-річний Лантенуа провів рік у лікарні і зараз на 80% покалічений.

Одного обвинуваченого засудили до дванадцяти років позбавлення волі. Другий, який на момент подій був неповнолітнім, отримав чотири роки позбавлення волі, три з яких умовно.

Обох підсудних визнали винними в «розбійному нападі із застосуванням насильства, що спричинило стійку втрату працездатності» та «участі в озброєному зібранні».

Вони не були засуджені за статтею про напад на журналіста. Проте, за словами голови суду, вирок був мотивований «непоправною шкодою, заподіяною 65-річному чоловікові під час виконання ним професійних обов’язків журналіста».

«Репортери без кордонів» привітали засудження винних у нападі на фотографа. Суд заслухав представників RSF під час засідання 1 жовтня. Вони стверджувала на слуханні, що на Лантенуа напали під час виконання ним журналістських обов'язків, що врешті й визнав суд.

«У ці темні часи для свободи преси це рішення суду посилає потужний сигнал про те, що злочини проти журналістів можуть і повинні бути покарані. Засудження нападу — насильства, яке рідко трапляється в Європі — матиме резонанс у всьому Європейському Союзі», — сказав керівник відділу RSF на ЄС та Балкани Павол Салаї.

З ініціативи RSF напад на Лантенуа згадала Єврокомісія у своєму звіті про верховенство права у Франції та Платформа Ради Європи з безпеки журналістів.

  • В Італії заарештували чотирьох членів угрупування CasaPound за напад на журналіста Андреа Жолі
  • RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні

Фото: Крістіан Лантенуа під час суду / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader