Депутата ірландського парламенту завербувала Росія для дестабілізації в регіоні
Депутата ірландського парламенту завербувала Росія для дестабілізації в регіоні

Депутата ірландського парламенту завербувала Росія для дестабілізації в регіоні

Видання Politico повідомляє про серйозний скандал в Ірландії, пов’язаний із вербуванням російськими агентами депутата парламенту країни. За інформацією журналістів, представник лівої опозиційної партії був завербований ще у 2019 році, і його діяльність може загрожувати політичній стабільності регіону.

Російська розвідка змогла завербувати ірландського депутата для виконання дестабілізаційних завдань в цьому регіоні, зокрема аби просувати антинатівські наративи та підтримувати зв’язок із екстремістами з Північної Ірландії. Про це повідомляє Politico.

Два джерела ЗМІ з уряду та органів юстиції Ірландії підтвердили раніше опубліковану інформацію видання The Sunday Times про вербування росіянами члена місцевого парламенту. Водночас коли журналісти запитали прем’єр-міністра Ірландії Саймона Гарріса про діяльність розвідки РФ у законодавчому органі, то він відповів, що в цьому “нічого дивного”.

“Це не повинно стати для когось із нас несподіванкою… РФ прагне спотворити громадську думку й активно веде до цього в усьому світі. Ірландія не застрахована від цього”, — відповів ірландський прем’єр, додавши, що Росія активізувала таку діяльність на острові після початку повномасштабного вторгнення до України.

За даними журналістів, РФ завербувала ірландського депутата у 2019 році з метою збільшити напругу між Ірландією та Сполученим Королівством на тлі Brexit, а також для налагодження контактів із нелегальними воєнізованими формуваннями Північної Ірландії. Відомо, що завербований член парламенту є представником лівої опозиційної партії, а не трипартійного уряду Гарріса, який підтримує Україну.

ЗМІ зазначає, що самого депутата не заарештували, а йому не висунули звинувачень за контакти з російською розвідкою, яка діє під прикриттям посольства РФ. Згідно з ірландським законодавством, він не вчиняв злочину, а тому публічно його імʼя не оголошується через наявність місцевого закону про наклеп.

Медіа додає, що поліція просила підозрюваного припинити всі контакти з росіянами, однак він продовжив співпрацю з ними. Водночас правоохоронцям не вдалося зафіксувати факт отримання парламентарем грошей чи передачі конфіденційних документів.

Діяльність російських агентів в Ірландії викликали глузування зі сторони місцевих політиків. Один з чиновників у розмові зі ЗМІ сказав, якщо РФ вдається до вербувань задля контактів з НЗФ у Північній Ірландії, тоді це свідчить, що росіяни геть “не мають уявлення” про місцевий політичний ландшафт, а завербований ними агент “має стільки ж контактів у воєнізованих формуваннях лоялістів (НЗФ у Північної Ірландії. — Ред.), скільки ж Волтер Мітті (джерело натякає на персонажа коміксів, який має дуже бурхливе вигадане життя. — Ред.)”.

Теги за темою
Росія депутат парламент
Джерело матеріала
loader