Південна Корея та Філіппіни домовились про масштабне розширення співпраці
Південна Корея та Філіппіни домовились про масштабне розширення співпраці

Південна Корея та Філіппіни домовились про масштабне розширення співпраці

Президенти Південної Кореї та Філіппін Юн Сук Йоль і Фердинанд Маркос-молодший домовилися встановити стратегічне партнерство між двома країнами й істотно розширити співпрацю в безпеці, економіці, енергетиці та інших сферах.

Відповідну декларацію двоє лідерів підписали в Манілі у рамках державного візиту Юна на Філіппіни, передає Укрінформ з посиланням на Yonhap.

Зазначається, що це перше підвищення рівня корейсько-філіппінських зв’язків із моменту встановлення дипвідносин між Сеулом і Манілою 75 років тому.

Південна Корея та Філіппіни домовились про масштабне розширення співпраці - Фото 1

Однією з ключових домовленостей є посилення співпраці в оборонній промисловості й долучення Південної Кореї до третьої фази модернізації філіппінської армії. Зазначається, що раніше Сеул експортував до Філіппін легкі штурмовики FA-50, військові кораблі та ракети.

Юн і Маркос також домовилися зміцнити співпрацю в галузі безпеки, щоб посилити можливості стримування ракетної і ядерної загроз Північної Кореї та зростання військової активності Китаю в Південнокитайському морі.

На полях саміту берегова охорона двох країн підписала меморандум про співпрацю у сфері безпеки на морі, включаючи боротьбу з транснаціональною злочинністю, обмін інформацією та спільні пошуково-рятувальні операції.

Під час переговорів Юн і Маркос домовилися докласти зусиль для збільшення торгівлі та інвестицій шляхом завершення ратифікації двосторонньої угоди про вільну торгівлю, підписаної майже рік тому.

Вони також досягли домовленостей стосовно спільної реалізації великих інфраструктурних проєктів на Філіппінах та посилення співпраці в нових сферах, включаючи атомну енергетику, цифрову трансформацію та ланцюжки постачання найважливіших корисних копалин.

Дві країни уклали меморандум про надання Південною Кореєю приблизно $2 мільярдів на будівництво мережі доріг та великого мостового комплексу, що з’єднає три центральні філіппінські острови Панай, Негрос і Гуймарас.

Корейська компанія-оператор АЕС та ГЕС Korea Hydro & Nuclear Power домовилася з урядом Філіппін провести перевірку технічного стану і придатності до експлуатації неактивної атомної електростанції Bataan, єдиної в країні. Будівництво цієї станції завершили в 1986 році, але її так і не ввели в дію з міркувань безпеки після аварії на Чорнобильській АЕС в Україні того року.

Під час саміту лідери двох країн також обговорили гуманітарне співробітництво, шляхи посилення обмінів між людьми та покращення системи дозволів на роботу, щоб створити кращі умови праці для філіппінців у Південній Кореї.

Як повідомляв Укрінформ, Пекін застеріг Філіппіни від поглиблення військових зв’язків зі Сполученими Штатами та, зокрема, розміщення на своїй території американських ракетних комплексів, заявивши про безліч варіантів протидії оборонній співпраці Маніли з Вашингтоном.

Фото: Yonhap

Теги за темою
Економіка
Джерело матеріала
loader