Підземні роботи у шахтах Донеччини з 2022 року опанували понад 500 жінок - ОВА
Підземні роботи у шахтах Донеччини з 2022 року опанували понад 500 жінок - ОВА

Підземні роботи у шахтах Донеччини з 2022 року опанували понад 500 жінок - ОВА

На важких підземних роботах у шахтах Донецької області за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну почали працювати понад 500 жінок.

Про це на онлайн-брифінгу повідомила директорка Департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької ОВА Тетяна Тараненко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Наші сьогоднішні реалії підштовхнули керівників вуглевидобувних підприємств до більшого залучення жінок. Жінки працювали і до 2022 року в шахтах у лампових, для обслуговування клітей… Але зараз на великих промислових підприємствах кількість жінок збільшилося», - сказала Тараненко.

За її словами, за час повномасштабної війни на підземних роботах у шахтах почали працювати понад 500 жінок, тим самим компенсуючи нестачу чоловіків у галузі.

За інформацією Донецького обласного центру зайнятості, ринок праці регіону відчуває потребу у кваліфікованих кадрах, що пов’язано з евакуацією населення до безпечніших регіонів, мобілізацією військовозобов’язаних тощо. У зв’язку з цим жінкивсе частіше почали обирати нетипові для своєї статі професії.

Протягом 2023 року професійне навчання пройшли близько 2,7 тис. жінок, а за І півріччя 2024-го – 1,3 тис. жінок. Серед них багато і тих, хто навчався професій, які раніше вважалися «чоловічими». Зокрема, ідеться про роботи, пов’язані зі спуском в шахту - наприклад, машиністи підземних установок. Тараненко підкреслила, що до повномасштабного вторгнення ця шахтна професія була доступна лише чоловікам.

Як машиністки підземних установок до колективу шахти «Білозерська» доєдналися більше 10 жінок; на підприємствах групи «Метінвест» – близько 30 жінок також виконують відповідні роботи під землею.

В ОВА додали, що раніше жінки працювали на шахтах переважно на посадах геологів, маркшейдерів, фахівців технічного контролю тощо.

Як відомо, Донеччина перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня ворог убиває та травмує цивільних жителів, руйнує будинки, підприємства, інфраструктурні об’єкти.

Теги за темою
Жінки
Джерело матеріала
loader