На Чернігівщині вирощують осінню полуницю
На Чернігівщині вирощують осінню полуницю

На Чернігівщині вирощують осінню полуницю

На фермі у селі Пархимів, що на Чернігівщині, в жовтні вирощують полуницю. Цьогоріч вперше посадили ремонтантний сорт цієї ягоди. Він дає плоди кілька разів на рік, аж до морозів. Зараз працівники вибирають ягоди раз на тиждень — по 150-200 кілограмів. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Марія Копиця — співвласниця ферми “Копиця сіна”. Вона показує кущі полуниці сорту “Аліна”. За її словами, це ремонтантні сорти — ті, що цвітуть та дають плоди декілька разів на рік.

“Сорт «Аліна» (осіння полуниця, — ред.) дуже стійкий до наших температур. Цей сорт, чим добрий, він починає стигнути з носика і йде до кореня. Сезонна полуниця спіє навпаки — від зеленого чубчика до носика. Сезонна — та, яка традиційно родить, і всі на неї чекають, така соковита, солодка. Це червень. І є ремонтантна, яку ми несмачну їмо в травні й вже смачну влітку і до перших морозів”.

Марія розповідає, вирощуванням полуниці вони займаються з 2016-го, але ремонтантну посадили у 2024 році вперше. За її словами, зі зниженням температури плоди цих сортів не ростуть такими великими, як влітку. Проте структура ягід більш тверда, тому їх простіше транспортувати.

“Вона така ж ароматна, така ж солодка. Через те, що у нас ферма більш туристичного спрямування, люди до нас приїжджають постійно самим позбирати полуницю. Ми вирішили посадити полуницю, яка буде родити, поки тепло”.

Загалом на фермі кущами полуниці засадили два гектари, з них 80 соток відвели під ремонтантну.

“Ми не збираємо її щодня і тоннами, як це буває влітку. Це такі маленькі вибірки раз на тиждень. Дуже багато приїжджають і збирають люди полуницю з дітьми. Цими вихідними приблизно кілограмів 200 вибрали. А ми вже так добираємо, щоб чисте поле залишати”, — каже Марія Копиця.

Працюють на фермі переважно жителі Пархимова та навколишніх сіл. Одна з них — Катерина Набільська. Розповідає, в дитинстві не могла й уявити, що на Чернігівщині восени будуть збирати врожай полуниці.

“Вдома ж садили полуницю звичайно, була рання і трошки пізня. Ну такої не було”.

Марія Копиця каже: очікують, що сезон буде тривати до кінця жовтня.

“Загалом температура вже знизилась, полуниця не так швидко достигає. Хоча дуже багато зеленої. Якби хоча б градусів 26 було, то тут був би вал. А так вона потихеньку-потихеньку достигає”.

Жінка пояснює: в кожному регіоні вирощування полуниці має свої особливості.

“Чернігівщина більш холодна. Одещина тепліша і так далі. Але Одещину, наприклад, може спіткати страшна засуха. Закарпаття, Прикарпаття, у них там дощі різні постійно. Там грибків багато через це, на рослинних культурах. Тому сказати, що у когось краще, у когось гірше — ні, так не можна. У кожного свої нюанси”.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader