Малина зросла у ціні на 310% за рік: які наразі ціни на ягоду
Малина зросла у ціні на 310% за рік: які наразі ціни на ягоду

Малина зросла у ціні на 310% за рік: які наразі ціни на ягоду

Ціни на малину продовжують зростати

В Україні істотно зросли ціни на малину, повідомляють аналітики EastFruit. Позитивна цінова динаміка в даному сегменті пов'язана, перш за все, із загальним скороченням пропозиції ягід на ринку.

При цьому, зважаючи на сезонний фактор, основну пропозицію станом на початок жовтня становить саме малина ремонтантних сортів. За словами самих виробників, ремонтантну малину вони планують збирати, хоч і в невеликих обсягах, ще кілька тижнів, поки дозволятимуть температурні умови.

Так, ближче до вихідних на оптових ринках України малина пропонувалась невеликими партіями в діапазоні 250 – 350 гривень за кілограм (0,36 – 0,53 долара за кілограм), залежно від сорту, якості та обсягу партії пропонованих ягід, що в середньому на 67% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Важливо Тижнем раніше середні ціни на малину на внутрішньому ринку не перевищували рівня в 180 гривень за кілограм. Ба більше, оптові ціни на ці ягоди, що знову встановилися, в Україні вже є найвищими, як мінімум, за останні 7 років!

Ріст цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють загальним скороченням асортименту фруктів і ягід від місцевих виробників. Другим фактором можна виділити встановлення позитивних цінових тенденцій в інших сегментах, наприклад таких, як яблука.

Порівняно з минулим роком оптові ціни на малину в Україні сьогодні вже на 310% вищі. На початку жовтня 2023 року середні ціни на малину на цей час часу становили 65 гривень за кілограм, коли у 2022 році, вони були на порядок вищими, а саме 140 гривень за кілограм.

Зверніть увагу! Вартість кілограма малини на ринках України сягає 300 – 550 гривень за кілограм. У популярних магазинах та супермаркетах ціни ще вищі.

Джерело матеріала
loader
loader