Очільник «Спецтехноекспорту» звернувся до СБУ через публікацію «Українською правдою» інформації про закупівлю індійських снарядів
Очільник «Спецтехноекспорту» звернувся до СБУ через публікацію «Українською правдою» інформації про закупівлю індійських снарядів

Очільник «Спецтехноекспорту» звернувся до СБУ через публікацію «Українською правдою» інформації про закупівлю індійських снарядів

Журналісти стверджують, що держкомпанія переплачувала за оборонними контрактами мільйони євро і оприлюднили назву посередника. Олексій Петров назвав це злочином і заявив про загрозу зриву постачань.

Тимчасовий виконувач обовʼязків директора «Спецтехноекспорту» Олексій Петров звернувся до Служби безпеки України через публікацію у розслідуванні «Української правди» інформації про продаж Україні снарядів індійського виробництва через іноземних постачальників. Про це він сказав в інтерв’ю «Бабелю».

«Наслідки публікації цих контрактів — відповідальність журналістів і тих посадовців, що передали чутливу службову інформацію. За цим фактом я направив на [голову СБУ] генерала Малюка відповідне повідомлення про скоєння злочину.

Це був наш сталий канал постачання — на сьогодні наші іноземні посередники повідомили про серйозні репутаційні втрати та реальну загрозу зриву постачань за укладеними контрактами», — сказав Петров.

3 жовтня «Українська правда» опублікувала розслідування, в якому журналісти з’ясували, що компанія «Спецтехноекспорт», яка з початком великої війни стала закуповувати зброю з-за кордону в Україну, переплачувала за куплені товари мільйони євро та неодноразово прострочувала терміни постачань.

Журналісти стверджують, що отримали у  розпорядження більше десятка контрактів «Спецтехноекспорту» за 2023 рік, які свідчать про переплати на мільйони євро порівняно з ринковою ціною.

У матеріалі журналісти навели дані про закупівлю боєприпасів індійського виробництва. Вони оприлюднили назву чеської компанії-посередниці, яка мала провести постачання мінометних пострілів, але досі не зробила цього.

Компанія «Спецтехноекспорт» після початку повномасштабної війни перейшла зі структури концерну «Укроборонпром» у сферу управління Міноборони. У серпні 2022 року компанію передали в підпорядкування Головного управління розвідки. За словами Петрова, тоді потрібна була «державна структура закритого типу з відповідними спеціалістами», яка возитиме техніку з країн, керівництво яких не дуже хотіло, щоб вона опинилась в Україні.

6 серпня 2024 року Міноборони вперше за два роки ініціювало аудит компанії. Але, як повідомив міністр оборони Рустем Умєров, аудиторам обмежили доступ до документів та системи обліку. Вже 1 жовтня Умєров оголосив, що «Спецтехноекспорт» повертається в підпорядкування Міноборони.

«Бабель» нагадує, що у вересні агентство Reuters написало з посиланням на численні джерела, що боєприпаси з Індії вже понад рік надходять в Україну за посередництвом європейських компаній, попри протести Росії. За даними видання, влада Індії не втручається в торгівлю та не зупиняє її.

  • hromadske: Міноборони уклало контракти на боєприпаси з компанією, яка має зв'язки у Москві. Снарядів досі немає
  • СБУ оголосила підозру чиновникам Міноборони та менеджерам «Львівського арсеналу» у справі розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

Фото: Олексій Петров / «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
СБУ Зброя Міноборони Корупція
Джерело матеріала
loader
loader