Як війна між Ізраїлем і ХАМАС відсунула на другий план інші конфлікти, зокрема війну в Україні
Як війна між Ізраїлем і ХАМАС відсунула на другий план інші конфлікти, зокрема війну в Україні

Як війна між Ізраїлем і ХАМАС відсунула на другий план інші конфлікти, зокрема війну в Україні

В останні дні увага світових ЗМІ значно зосередилася на ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, що призвело до відволікання уваги від інших гарячих точок, зокрема від війни в Україні. Як зазначає видання Politico, це явище має серйозні наслідки для міжнародної політики та гуманітарної ситуації в регіонах, які вже страждають від насильства.

Через тиждень після руйнівних терактів в Ізраїлі 7 жовтня президента Джо Байдена запитали, чи зможуть США впоратися і з конфліктом в Україні, і з новою кризою на Близькому Сході. «Заради Бога, ми ж Сполучені Штати Америки… Ми можемо впоратися і з тим, і з іншим і водночас зберегти нашу спільну міжнародну оборону», – сказав він в інтерв’ю CBS News.

Тепер, за словами деяких чиновників адміністрації, Білому дому довелося вживати жорстких заходів, щоб відволікти увагу і ресурси від інших пріоритетів зовнішньої політики, зосередившись на конфлікті між Ізраїлем і ХАМАС. А підтримка Байденом Ізраїлю також ускладнила зусилля США з налагодження відносин у деяких інших частинах світу.

«Як ніяка інша криза, вона оголила межі влади США», – вважає президент і генеральний директор аналітичного центру International Crisis Group Комфорт Еро.

Як сказав один високопоставлений чиновник адміністрації про конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС: «Він став нашим пріоритетом у зовнішній політиці, подобалося нам це чи ні».

Передбачалося, що після виведення військ з Афганістану Байден стане першим президентом, який остаточно закриє главу в дорогій війні з тероризмом. Однак США знову загрузли на Близькому Сході, не в силах стримати наступальні дії прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу в Газі та Лівані й намагаючись запобігти повномасштабній регіональній війні.

«7 жовтня все змінилося… Звичайно, ми збиралися підтримувати Ізраїль, це не питання. Цей президент твердо вірить у це. Але потім стовпи воріт продовжували зсуватися, Бібі продовжував ухилятися від угоди про припинення вогню. І ми були поставлені в неможливе становище, яке відволікало від усього іншого», – сказав інший високопоставлений представник адміністрації.

У деяких випадках увагу і ресурси США було відвернуто від пріоритетів адміністрації в Індо-Тихоокеанському регіоні, Європі та Африці. В інших випадках підхід США до Ізраїлю нашкодив їхній репутації в країнах, які вони намагаються переманити від супротивників – Росії та Китаю.

Справа не тільки в Україні.

Три високопоставлені чиновники зі Східної Європи, які займаються питаннями оборони і безпеки, стверджують, що близькосхідна криза відвернула увагу Заходу від конфлікту в Україні, де Росія наполегливо домагається нових успіхів.

«Ми розуміємо, що США не можуть робити все й одразу, і Близький Схід, безумовно, відволікає увагу від України», – сказав один із чиновників. Українські офіційні особи та аналітики також висловлювали побоювання, що власні мирні плани України відсуваються на другий план через врегулювання близькосхідної кризи.

Дані свідчать, що в перші місяці після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС Байден збавив оберти у своїй риториці з приводу України. Близькосхідна криза також викликала суперечки, чи не надто сильно США виснажені, щоб одночасно постачати зброю Ізраїлю, Україні та союзникам в Азії.

Теги за темою
США Ізраїль
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader